woensdag 9 april 2008

8 en 9 april

In het college hebben we weer een overvloed aan onderwerpen, maar we slagen er net in om op tijd klaar te zijn. Zelfs als wethouder Paul Depla er een keer niet bij is, wordt er niettemin veel gepraat. Aan de orde komt onder meer de vraag naar hotelkamers in Nijmegen. We hebben te weinig in zowel het goedkoopste als in het duurdere segment, zeg maar 1 en 4 sterren. Met een groeiend vliegveld Weeze nemen onze toeristische en zakelijke mogelijkheden toe en daar horen ook nog meer goede hotels bij.

’s Middags reis ik naar Leiden af voor de oratie van Laurens Jan Brinkhorst als hoogleraar Europees en internationaal recht en bestuur. Half Den Haag is uitgerukt om hem geluk te wensen, een netwerkbijeenkomst eerste klas. Brinkhorst houdt voor de 5de keer in zijn lange loopbaan een intreerede als hoogleraar, de eerste was 40 jaar (!) geleden aan de Universiteit van Groningen. ’s Avonds zijn Machteld en ik bij een buffet met familie en vrienden, waaronder D66ers van het eerste uur die ik zelf ook alweer zo’n 30 jaar ken.

Woensdag is gereserveerd voor de Strategieconferentie Politie 2008, die ditmaal handelt over gezag in de samenleving en op straat. Korpsbeheerders, politiechefs en hoofdofficieren en Procureur-Generaals zijn de hele dag bijeen in een kasteeltje in Wassenaar. In ‘workshops’ wordt gedebatteerd, er zijn inleidingen van buitenstaanders als Agnes Jongerius en de filosoof Ad Verbruggen. Ik vind dat het met het gezag van de politie op straat nog wel meevalt. Voor zover het daar aan schort is dat niet zozeer het probleem van de politie maar meer een onderdeel van de uitholling van de rechtsstaat. Ik begroet de nieuwe burgemeester uit Eindhoven, Rob van Gijzel, ook al een oud-collega uit de “oude politiek”.

Op dezelfde locatie heb ik aansluitend nog een overleg tussen het bestuur van het Veiligheidsberaad en ambtenaren van Binnenlandse Zaken. Om 19 uur snel de auto in om op tijd in Nijmegen terug te zijn voor de raadsvergadering. Die verloopt ondanks stevige onderwerpen als het bestemmingsplan Stadsburg en Energieweg keurig op tijd. De opnieuw ingevoerde spreektijdbeperking dwingt tot kernachtig formuleren en kiezen waar je over wilt spreken. Voor 23.30 uur zijn we klaar.