dinsdag 22 april 2008

21 en 22 april

Het college gaat twee dagen de hei op. Nu ja, twee dagen, eigenlijk anderhalve dag. En hei is wat teveel gezegd, we trekken ons terug in hotel en conferentiecentrum Groot Warnsborn aan de zuidrand van Arnhem. Het is prachtig lenteweer en ons vergaderverblijf oogt paradijselijk. Dat is een nadeel want met zo’n schitterende omgeving vergaat je vanzelf de lust om binnen te vergaderen.

Toch doen we dat. En intensief ook. Maandagochtend besteden we aan een goede bespreking van de hoofdlijnen van de Perspectiefnota, onze Nijmeegse voorjaarsnota die de kern van de begroting voor 2009 zal bevatten. De komende weken wordt de Perspectiefnota verder ingevuld. Na de lunch spreken we over enkele grote thema’s die het Nijmeegse stadsbestuur bezighouden, waaronder de ‘ongedeelde stad’ en de verdere ontwikkeling van de Waalsprong. Tussen de bedrijven door maken de collegeleden af en toe even een wandelingetje, al was het maar omdat in het hotel de mobiele telefoonverbinding nagenoeg wegvalt. Ondanks die handicap lukt het mij toch om drie machtigingen tot inbewaringstelling op grond van de Wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) telefonisch af te geven. Ook hoor ik via het mobieltje van het uitstel van de beslissing in kort geding over het gekraakte TPG-pand tot 7 mei. Waarom de rechter niet direct uitspraak heeft gedaan, is mij niet duidelijk.

Tijdens het eten ’s avonds worden natuurlijk de Nijmeegse politiek en het hele leven doorgenomen.

Dinsdagochtend volgt onze reguliere collegevergadering. Een van de voorstellen die we behandelen, is de mogelijkheid om tijdens bijzondere evenementen beperkingen aan te brengen in de verkoop van alcoholhoudende dranken. Tijdens de Vierdaagse is het een toenemend probleem dat vooral jongeren ’s avonds op grote schaal blikjes bier en andere alcohol inslaan en ergens in de binnenstad soldaat maken. Dat draagt bij aan het zogenoemde ‘klemzuipen’; het verpakkingsmateriaal kan bovendien als wapen worden gebruikt. Het college meent dat het verstandig is om het mogelijk te maken dat ’s avonds niet alleen de verkoop van alcohol in glas wordt beperkt, maar ook alcohol in plastic en blik en dergelijke.

Een ander besluit is de openstelling van een geboorteloket in het UMC St. Radboud gedurende enkele ochtenden in de week. Zo maken we het voor jonge vaders (èn moeders!) makkelijker om aangifte te doen.

’s Middags terug in Nijmegen. Eerst het wekelijkse persgesprek, daarna overleg met mijn secretaresse, post en telefoontjes. Het tweede deel van de middag is bestemd voor het afscheid van Marcel Wintels als voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Ik houd een toespraak over het belang van de HAN voor de regio Nijmegen. Die is groot. Uit de speech van de nieuwe voorzitter Ron Bormans, die de afgelopen jaren al tweede man was, blijkt een stevige competitiedrang tussen beide heren. En humor, veel humor en dat is altijd goed.

Om 18 uur terug op het stadhuis voor een naturalisatiebijeenkomst Naturalisatieceremonie 22 april 2008 in de raadszaal, gemeentehuis Nijmegenvoor nieuwe Nederlanders. Ook dit keer komen ze oorspronkelijk uit alle mogelijke landen verspreid over 4 continenten. Ik vind het altijd een feest om deze mensen een certificaat van Nederlanderschap te overhandigen. Voor het Wilhelmus is ditmaal gekozen voor een a capella uitvoering van het Koninklijk Nijmeegs Mannenkoor. Mooi maar erg traag en zwaar. Het lijkt alsof ik in slow motion meezing.

Het hele college eet samen een hapje in Verzorgingshuis Boszicht in Brakkestein waarin gedurende deze weken studenten een “Happietaria” Het College van Burgemeester en Wethouders brengt een bezoek aan de Happietaria, die voor enkele weken gehuisvest is in verzorgingscentrum Boszicht. hebben gevestigd. Eten voor het goede doel dus, dat doen we graag. Het is bovendien nog lekker ook, dus in het geheel geen straf.

Helaas kan ik maar een uurtje blijven. Terug op het stadhuis ben ik in onze eigen raadzaal te gast bij de Nijmeegse afdeling van D66, die een ‘masterclass’ organiseert. Ik spreek over dualisme in de gemeentepolitiek en de gevolgen daarvan voor zowel gemeenteraad als wethouders. Leuk onderwerp en goede vragen uit de zaal.

Om 21.30 uur de laatste klus voor vandaag, maar wel een leuke. In de Pskovlaan vergadert het bestuur van de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen (SOCN) bij een van de bestuursleden thuis. Volkomen onverwacht val ik samen met zijn vrouw en kinderen binnen om scheidend voorzitter Jo de Bruijn Burgemeester De Graaf reikt Jo de Bruijn, scheidend voorzitter stichting openbaar carnaval Nijmegen, de zilveren Waalbrugspeld uit tijdens een bestuursvergadering van de SOCN op 22 april 2008 een Zilveren Waalbrugspeld op te prikken. Begonnen bij de Vrolijke Heikneuters stoomde Jo op naar de SOCN waarvan hij zowel penningmeester als voorzitter werd. Rust en overzicht straalde hij uit. En binnenpret.