woensdag 23 april 2008

23 april

De eerste afspraak vandaag is met iemand van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), die mij interviewt ten behoeve van de evaluatie van de stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard eind 2007. Ik was er indertijd als voorzitter van de veiligheidsregio veel tijd aan kwijt, maar leerde ook veel. Nuttig om de balans op te maken.

Daarna enkele ambtelijke overleggen over onder andere dienstverlening en burgerzaken en over de infrastructurele verbindingen met Duitsland. Om 14 uur meld ik mij op de universiteitscampus om als gasthoofdredacteur tijdens een redactievergadering van VOX het komende nummer te bespreken. Dat nummer staat in het teken van de band tussen de stad en de universiteit die dit jaar 85 jaar oud is. Als alles doorgaat waar wij het nu over hebben gehad, wordt het een mooi jubileumnummer.

Na een uurtje race ik weg om net op tijd in Groesbeek te zijn voor de opening van de tentoonstelling “Nijmegen tussen bezetting en bevrijding” in het Bevrijdingsmuseum. Eigenlijk is het een heropening, want een aantal jaren geleden was de tentoonstelling ook al te bewonderen in ons eigen stadhuis. Nu is de expositie echter verbeterd en uitgebreid, onder meer met bijzonder materiaal uit de kelders van het Bevrijdingsmuseum. Opnieuw heeft maker Frank Eliëns eer van zijn werk. De tentoonstelling geeft een goed en indrukwekkend beeld van Nijmegen door de bezettingsjaren heen en van de verschrikkingen die onze stad heeft moeten verduren. Hoewel de expositie op Groesbeeks grondgebied is, mag ik hem als Nijmeegs burgemeester openen. Burgemeester De Graaf en burgemeester Prick (Groesbeek) tijdens de opening van de expositie "Nijmegen tussen bezetting en bevrijding" in het Bevrijdingsmuseum op 23 april 2008 Ook stel ik officieel een databank in gebruik die onder auspiciën van het Nijmeegs 4 en 5 mei-comité is ingericht. De databank geeft een overzicht van alle dodelijke slachtoffers uit Nijmegen van 1940 tot 1945. Van verzetsmensen tot weggevoerde en vergaste joden en van slachtoffers van het vergissingsbombardement tot mensen die gedood werden door oorlogshandelingen in en na september 1944.

Aan het eind van de middag terug op het stadhuis. Eerst overleg met plaatsvervangend raadsgriffier Ellen Hoenderkamp over de raadsvergadering van vanavond, daarna snel eten met woordvoerder Freico en persoonlijk medewerker Marjo. Aan het begin van de avond vergadert de “raadskamer” over de “politiebrief” die ik namens de Nijmeegse driehoek aan de raad stuurde. Daarin staan de prestaties en ambities van ons Nijmeegse politiedistrict. Districtschef Aart Garssen en officier van justitie Ellis van Dusschoten zijn aanwezig om desgewenst vragen te beantwoorden. De raadsleden zijn complimenteus over de brief zelf en over de inspanningen om de veiligheid en het veiligheidsgevoel te verbeteren. Alleen de vertegenwoordiger van Gewoon Nijmegen vindt het allemaal maar niks. De politie is volgens hem niet te vertrouwen. Tja..

Later op de avond gaat de raadsvergadering redelijk voorspoedig ondanks het feit dat er maar liefst vier onderwerpen zijn aangemeld voor het vragenhalfuurtje dat dientengevolge een uitgebreid uurtje wordt. Hoofdonderwerp is het bestemmingsplan Stadsbrug en Energieweg, dat uitnodigt tot 9 moties en 3 amendementen. Het collegevoorstel blijft goed overeind. Rond middernacht nog een glas rosé tijdens de maandelijkse raadsborrel.