vrijdag 9 mei 2008

9 mei

’s Ochtends naar Kleve voor het dagelijks bestuur van de Euregio. Wij bespreken voorstellen voor verschillende te financieren projecten. De voertaal in het dagelijks bestuur is Duits met een snufje Nederlands. Als wij aan deze kant van de grens het niet meer weten, praten we gewoon in onze eigen moerstaal door, onze Duitse vrienden verstaan over het algemeen wel wat we bedoelen.

Terug in Nijmegen pik ik wethouder Paul Depla op voor een ritje naar Arnhem. Wij spreken tijdens een broodje met commissaris van de Koningin Clemens Cornielje en gedeputeerde Theo Peters over de onderlinge relatie van de provincie en de gemeente Nijmegen en de mogelijkheden om die nog te verbeteren. Ook de stadsregio Arnhem Nijmegen speelt hierin natuurlijk een rol. Wij voelen wel wat voor een goed georganiseerd overleg tussen de 4 Gelderse grote gemeenten (Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem en Ede) en de provincie. Daarvan is het vooralsnog te weinig gekomen. Overigens zijn wij ook benieuwd naar de uitkomsten van het overleg tussen rijk en provincies over de provinciale taken en de toekomst van de stadsregio’s. De commissie-Lodders heeft daarover interessante waarnemingen afgescheiden.

Terug in Nijmegen wacht de raad van bestuur van Royal Haskoning mij op in het prachtig gelegen hoofdkantoor aan de Barbarossastraat. Jan Bout en Leo Visser hebben kamers met een uitzicht dat de lust tot werken ogenblikkelijk doet vergaan. Gespreksstof te over: de toekomstige vestiging van Haskoning, de geschiedenis van het bedrijf, de economische potenties van de stad en regio, de ontwikkeling als kennisstad, de wereldwijde betekenis van Haskoning op een breed terrein van bouw, infrastructuur, milieu, water, noem maar op. De tijd vliegt om. Nijmegen mag trots zijn op zo’n innovatief bedrijf en blij zijn dat de bestuurders zich ook inzetten voor Nijmegen.