woensdag 7 mei 2008

7 mei

Vandaag een lange dag op het stadhuis.

Eerst een rechtspositioneel gesprek rond een vroegere politiefunctionaris. Daarna komt de brandweercommandant van Amsterdam en omgeving langs. Caroline van der Wiel is niet alleen de baas over de Amsterdamse brandweerlieden, maar ook voorzitter van de NVBR, de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Voor mij als voorzitter van het Veiligheidsberaad is zij een belangrijke gesprekspartner. Tijdens een lunch op een terras achter het stadhuis blijkt al gauw dat we op hoofdlijnen het volkomen eens zijn. Dat geeft een prettig gevoel want er moeten in de komende jaren belangrijke veranderingen tot stand worden gebracht in de organisatie en de profilering van de beheersing van de fysieke veiligheid.

In het gezamenlijk overleg rond citymarketing en aanverwante onderwerpen constateren wethouder Hannie Kunst en ik dat de voorstellen voor een slogan en beeldmerk voor Nijmegen oudste stad voldoende zijn gevorderd om binnenkort aan belangrijke partners in de stad voor te leggen. Als het meezit kunnen we een publieke presentatie in juni organiseren. Dat is belangrijk omdat de Vierdaagse voor de deur staat en dat is natuurlijk bij uitstek het evenement waarop de citymarketing van Nijmegen een nieuw gezicht kan krijgen.

Met wethouder Jan van der Meer bespreek ik het overleg dat volgende week plaatsvindt met het dagelijks bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Jan is namens het Nijmeegse college daarin afgevaardigd. Aansluitend ontvang ik een vertegenwoordiger van een hotelketen die graag wil spreken over mogelijke nieuwe hotelprojecten in Nijmegen. Het is een jammerlijk feit dat onze hotelaccommodatie tekort schiet. Zowel kwantitatief als kwalitatief.

Verder deze middag nog een achtergrondgesprek met een journalist, een voorbereidend overleg met de griffier voor de politieke avond en her en der telefoontjes.

Na een snelle salade op een terras met de wethouders Kunst, Scholten en Van der Meer dompel ik mij onder in politieke discussies in de ‘raadkamer’ over vandalisme en de beperking van avondlijke alcoholverkoop buiten de terrassen tijdens de Vierdaagse. Dat laatste is al zo voor zover het gaat om glasverpakking (flesjes), maar de ervaring van de laatste Vierdaagse leert dat steeds meer (minderjarige) jongeren ’s avonds steeds meer bier in blik inslaan om dat buiten de terrassen op te drinken. De risico’s voor de openbare orde nemen toe en het al bestaande verbod om geopende bierblikjes mee te dragen kan in de mensenmassa niet worden gehandhaafd. Dat kan alleen als het nu bij de bron wordt aangepakt. Ik heb de hoop dat aanvankelijke aarzelingen bij sommige fracties in het debat overwonnen zijn, maar dat zal ik pas over twee weken weten.

De raadsvergadering later op de avond verloopt voorspoedig. Wethouder Lenie Scholten loodst het bestedingsvoorstel Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) soepel door de raad. Een felicitatie waard!