vrijdag 16 mei 2008

16 mei

Opnieuw een werkontbijt in de Trêveszaal over hetzelfde onderwerp als gisteren. Dit maal eten de fractievoorzitters uit de gemeenteraad een broodje en drinken ze een kop koffie. Ook zij zijn positief, gelukkig maar. Begin juni gaan we publiek.

Om 9.30 uur ben ik op het hoofdbureau van politie. Daar hebben korpschef Henk van Zwam, fungerend hoofdofficier van justitie Remco van Tooren en ik ons gebruikelijke regionaal driehoeksoverleg. Maar vandaag zitten we tegelijkertijd op de eerste rij om de ontruiming van het gekraakte TPG-pand te kunnen volgen. De gemeente Nijmegen heeft aangifte van huisvredebreuk gedaan, het Openbaar Ministerie heeft strafbare feiten geconstateerd en last tot ontruiming gegeven, de rechter heeft vervolgens in het door de krakers aangespannen kort geding onweerlegbaar duidelijk gemaakt dat de krakers niet in hun recht staan en toch zijn zij niet vrijwillig vertrokken zoals je in een rechtsstaat mag verwachten. In plaats daarvan zijn de deuren dichtgelast, de ramen gebarricadeerd en vallen voor de politie uitgezet. De ontruiming kost de inzet van ontzettend veel politiemensen en die inzet wordt dus onttrokken aan het normale veiligheidswerk voor de Nijmeegse burgers. Onverantwoord.

Om 13 uur ben ik in Malden om met de Heumense burgemeester Jan van Zomeren tijdens een broodje te overleggen over de regionalisering van de brandweerzorg. Terug in Nijmegen heb ik vervolgens een gesprek met onze raadsgriffier Tine Mientjes en met plaatsvervangend raadsvoorzitter Peter Breukers over verschillende aspecten van het functioneren van de gemeenteraad.

Het slot van de week is voor de jongeren in Dukenburg en het centrum. Zij krijgen nu de beschikking over een heuse Officiële opening van de jongerenbus in Meijhorst door burgemeester De Graaf op 16 mei 2008 Jongerenbus, een zogenoemde mobiele JOP (jongeren ontmoetingsplek). Ik mag die in Meijhorst officieel openen. Een mooie voormalige Amerikaanse schoolbus is met steun van het Oranjefonds en de gemeente door Tandem omgebouwd tot een plek om te kletsen, internetten, gamen en indien wenselijk te praten met jongerenwerkers. De openingshandeling behelst helaas niet een ritje achter het stuur, maar ik heb dan ook geen groot rijbewijs.