maandag 31 maart 2008

31 maart

Een heel Haags dagje.

Eerst een gesprek met Betty Visker, die directeur is van de stichting Overheidsmanager van het Jaar. De stichting organiseert jaarlijks een grote avond in Huis ter Duin waarop voor de voltallige overheden van Nederland uit genomineerden de overheidsmanager van dat jaar wordt gekozen. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld Maureen Sarukko, directeur veiligheid van de stad Amsterdam; het jaar daarvoor Martin van Rijn, de man achter de stelselherziening in de gezondheidszorg. De stichting is toe aan een nieuwe voorzitter. Gelukkig hoeft die niet veel te doen, de jury onder leiding van Hans Dijkstal doet het echte werk.

Daarna vooroverleg met de VNG-delegatie (bestaande uit voorzitter Annemarie Jorritsma, burgemeester Jacques van der Tak van Westland, VNG-directeur Ralph Pans en ikzelf) en een uur later het zogenoemde Strategisch Beraad Veiligheid met de ministers Ter Horst en Hirsch Ballin. Tijdens dat beraad vraag ik opnieuw aandacht voor de convenanten rond de regionalisering van de brandweer. Guusje ter Horst wil te snel te veel, dat gaat opbreken.

Na de vergadering klets ik een uurtje bij met Roel Bekker, de bijzondere secretaris-generaal die belast is met de reorganisatie van de rijksdienst. Hij zetelt bij Binnenlandse Zaken, maar legt direct verantwoording af aan de premier en vice-premiers. Voor een gedeelte zet hij het werk voort dat onder het door mij geïnitieerde programma Andere Overheid werd gestart. Dit keer moet er flink gesneden worden in de rijksoverheid. Dat geeft urgentie om de kerntaken van de rijksoverheid te benoemen. Het blijft treurig dat het niet lukt de departementale verkokering te doorbreken. Wat dit betreft geven gemeenten het goede voorbeeld. Niet de bestaande ambtelijke kokers bepalen de portefeuilles van wethouders, dat doet de politiek en de ambtelijke organisatie voegt zich daar naar. Kom daar eens om in Den Haag.

Vervolgens een lange eerste vergadering inclusief eten van de Commissie Overlast Jaarwisseling. Toen ik als Nijmeegse burgemeester in de pers een paar opmerkingen had gemaakt over het geweld en het vandalisme rond oudjaar, werd ik gelijk door de minister vastgepind om deze commissie voor te zitten. Gelukkig is er een goed secretariaat en een ondersteunende werkgroep die de leden van de commissie van materiaal voorzien. Lange discussies deze keer over de omvang van het probleem, het bijzondere karakter ervan en de werkwijze van de commissie. Gelukkig houdt hoogleraar criminologie Gerben Bruinsma de andere leden op het wetenschappelijk rechte pad, want burgemeesters, korpschefs en hoofdofficieren hebben de neiging de eigen indrukken als feiten te beschouwen.
In de auto terug tijd voor de collegestukken van morgen. De overige stukken wachten thuis.