woensdag 26 maart 2008

26 maart

Een rustige Pasen werd verstoord door een lentegriepje. Of beter een wintergriepje, want in mijn bed kon ik de sneeuw zien vallen. Maandag en dinsdag uitgeschakeld, dus het college heb ik niet kunnen voorzitten. Maar daar is dan ook een loco voor en Paul Depla draait er zijn hand niet voor om.

Vandaag weer alive and kicking. Ik breng een werkbezoek aan de overburen van mijn tijdelijk appartement, de Hulpdienst NijmegenBurgemeester De Graaf brengt op 26 maart 2008 een bezoek aan de SOS hulpdienst aan de Groesbeekseweg aan de Groesbeekseweg. Een kleine staf en enthousiaste vrijwilligers houden een kostbare Nijmeegse maatschappelijke voorziening draaiend. Veel eenzame, oudere en zieke Nijmegenaren zijn hen dankbaar.

Later op de dag overleg met korpschef Henk van Zwam en hoofdofficier Remco van Tooren over de nu snel te verschijnen Wildersfilm (zou dat woord de Van Dale gaan halen?). Politie en hulpdiensten zijn goed voorbereid, alle gemeenten hebben van ons een handreiking tolerantiegrenzen gekregen voor het geval dat. Tsja, voor het geval dat, maar welk geval?
Ook gesprekken met de voorzitter van de Stadsregio Jaap Modder en, samen met Paul Depla, met UMC (Universitair Medisch Centrum)-baas Emile Lohman over de bouwplannen op de campus Heyendaal.

Interessant is een interview door mensen van het ROI (Rijksopleidingsinstituut) over de zogenoemde “canon van de Nederlandse ambtenaar”. Wat is de essentie van een goede ambtenaar en zijn er verschillen tussen ambtenaren in Den Haag en in de gemeenten? Ik ben zelf 9 jaar in Den Haag ambtenaar geweest en heb als Kamerlid en als minister ook de nodige ervaring met rijksdienaren opgedaan. Maar als Leids raadslid en Nijmeegse burgemeester natuurlijk ook met gemeentemensen. Ik zie geen grote verschillen, er zijn goede en minder goede ambtenaren op alle niveaus. De besten onderscheiden zich door politiek en bestuurlijk invoelingsvermogen, analytische en uitdrukkingsvaardigheden, visie en volstrekte loyaliteit zonder de eigen opvattingen te verdonkermanen.

’s Avonds het debat in de gemeenteraad naar aanleiding van het onderzoeksrapport over verbonden partijen en Novio in het bijzonder. Rob Bloem had als oppositieleider hier veel werk van willen maken, maar dat is de CDA-fractievoorzitter helaas niet gegeven. Ik weet echter dat hij het ondanks zijn zwakke conditie nauwlettend via internet volgt. Het debat is bij wijlen fors maar niet unfair. Wethouder Peter Lucassen heeft zich grondig voorbereid en de belangrijkste vragen die hem kunnen worden gesteld al in zijn debattekst verwerkt. De oppositie verwijt hem dat hij geprepareerde teksten voorleest, maar waarom is dat eigenlijk erg, zolang hij ter zake antwoordt? Een motie van wantrouwen haalt het niet. Na afloop wordt er in de kantine van het stadhuis een borrel gedronken. Dat is goed voor de onderlinge verhoudingen, zeker na zo’n politiek gevecht.