woensdag 19 maart 2008

19 maart

Vandaag organiseert Binnenlandse Zaken een oploop van burgemeesters van grote steden of hun ambtelijke vertegenwoordigers naar aanleiding van De Film. Martin Ruiter van de afdeling Veiligheid gaat namens mij. Terugrapportage leert dat er weinig nieuws onder de zon is. We zijn alert, we weten dat uitzending via internet heftige reacties kan oproepen, zowel in het buitenland als (wellicht mede daardoor) in het binnenland en we hebben goed contact met vertegenwoordigingen van allochtone organisaties. Het blijft onduidelijk wanneer Wilders zijn filmpje daadwerkelijk de wereld in slingert.

’s Ochtends heb ik diverse overleggen op mijn kamer, weinig spectaculair. Tussen 12 en 14 uur vindt in de Trêveszaal het reguliere overleg met de Radboud Universiteit en het UMC plaats. De lustrumviering van de universiteit nadert snel. Als gemeentebestuur besteden wij daar gepaste aandacht aan, een nuttig cadeau is in voorbereiding. Ook organiseren wij een diner voor bekende alumni van de universiteit uit de wereld van politiek, bedrijfsleven, wetenschap, cultuur en sport. Het lustrum zal ook voor de Nijmegenaren een mooi en zichtbaar feest worden. Andere gespreksonderwerpen zijn onder meer de ontwikkelingen in de Waalsprong en internationale activiteiten.

’s Middags nog diverse overleggen, waaronder het bestuursteam Vierdaagse waarin de voorbereidingen voor de komende editie alweer minutieus worden doorgenomen. De samenwerking tussen de Stichting Vierdaagse, het ACBN (Actief Comité Binnenstad Nijmegen) dat de feesten organiseert en de gemeente is het afgelopen jaar enorm toegenomen en dat betaalt zich nu uit.

’s Avonds ben ik samen met wethouder Hannie Kunst en medewerker Wijnand Kok in Arnhem voor een tweede gesprek over de culturele samenwerking tussen beide steden en de regio. Behalve Pauline Krikke en wethouder Rita Weeda zijn ook Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, gedeputeerde Hans Esmeijer, stadsregiovoorzitter Jaap Modder, de directeur van het RBT KAN ( Regionaal Bureau voor Toerisme Knooppunt Arnhem-Nijmegen ) Jurriaan de Mol, en de collega’s De Vries en Tuijnman van Lingewaard en Overbetuwe aanwezig. Een vruchtbaar vervolg op ons initiatief van januari om de koppen eens bij elkaar te steken. We spreken af de culturele infrastructuur en identiteit nader onder de loep te nemen. Dat kan wellicht leiden tot een verdere stappen, bijvoorbeeld een (dubbel)kandidatuur voor Culturele Hoofdstad 2018.