donderdag 27 maart 2008

27 maart

’s Ochtends eerst een gesprek met het openbaar ministerie, politie en belastingdienst over de zogenoemde vrijplaatsen. Dat wil zeggen plekken die wij niet willen hebben, waar niet wordt gehandhaafd en waar een cultuur van ‘vrije jongens’ heerst. We zijn er scherp op en hebben convenanten waarin een intensieve samenwerking tussen de verschillende handhavingpartners is vastgelegd.
Aansluitend het reguliere overleg met gebiedsofficier van justitie Ellis van Dusschoten en districtschef Aart Garssen, ook wel de gezagsdriehoek Nijmegen genoemd. Ook hier natuurlijk nog aandacht voor de mogelijke gevolgen van de film.
Veiligheid heeft vandaag weer alle aandacht. Na de gezagsdriehoek eet ik op mijn kamer een broodje met korpschef Henk van Zwam. We spreken over de hopelijk binnenkort af te sluiten politie-CAO, waar Henk mede-auteur van is, over ontwikkelingen binnen het politiebestel en de sterkteproblematiek waarover wij nog steeds zorgen hebben.

’s Middags komt in Malden het regionaal college samen. De verzamelde burgemeesters van de politieregio Gelderland-Zuid worden over de voorbereidingen rond de film van politie en hulpdiensten nader geïnformeerd en spreken over de gevoelens onder de bevolking en onze mogelijke reacties. Verder staan de jaarstukken en de begroting op de agenda. Dezelfde burgemeesters vormen ook het Veiligheidscollege van de veiligheidsregio. In die hoedanigheid praten we uitvoerig over landelijke ontwikkelingen rond de veiligheidsregio’s en de mogelijkheden van versterkte samenwerking of regionalisering van de brandweer. Een discussie die op dit moment in alle veiligheidsregio’s wordt gevoerd en waar niet altijd consensus over bestaat. Wordt vervolgd.

Terug in Nijmegen heb ik aan het einde van de middag in het restaurant van De Vereeniging een korte ontmoeting met twee PvdA-Europarlementariërs die door raadslid Alard Beck en onze mensen van Externe Betrekkingen vandaag in Nijmegen zijn rondgeleid. Ik wijs ze op de noodzaak om in ‘krachtwijken’ bijzondere voorwaarden te scheppen voor nieuwe bedrijvigheid en op de Europese neiging om overheidsinjecties (bijvoorbeeld via fiscale stimulering) ogenblikkelijk als ongeoorloofde staatssteun te kwalificeren. Misschien dat ze daar eens naar kunnen kijken.

’s Avonds eet ik in hetzelfde restaurant met oud-collega Medy van der Laan, die samen met mij in de raad van toezicht zit van de Consumentenbond, maar ook bestuurslid is van Oriëntalis. Een rustige avond is het niet, want we hebben nog geen hap gegeten of ik word gebeld en gesms’t (is dat wel een woord?) dat Wilders zijn Fitna op internet heeft gezet. De site is direct gecrasht, maar de inhoud is duidelijk: hard, provocerend, islam en religieus extremisme over één kam scherend, gruwelbeelden als bewijs voor de ondeugdelijkheid van een veertienhonderd jaar oude religie. Van belang is echter ook dat de film naar het zich laat aanzien geen beledigende beelden bevat, althans geen Koranverbranding. Ik zie later op de avond grote delen van de film en volg de eerste reacties. Premier Balkenende heeft een evenwichtige verklaring die zowel voor binnenlands als buitenlands gebruik nuttig is. Het blijft rustig in stad en land.