zaterdag 29 maart 2008

28 en 29 maart

Ook vrijdag is er geen sprake van onrust. Samen met wethouder van integratie Lenie Scholten breng ik een persverklaring uit waarin we Fitna een provocerende film noemen en tevredenheid uiten over de houding van de Nijmegenaren. In de hele regio is er geen enkele sprake van onlusten, gelukkig maar. De komende weken blijven we het monitoren. Van belang is hoe de reacties in de islamitische wereld zullen zijn. De Deense cartooncrisis leert dat er wat tijd over heen kan gaan.

Vanochtend een gesprek met enkele ambtenaren die een professionele masters-opleiding volgen aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Vorig jaar heb ik nog een dagdeel cursus verzorgd. Nu wordt ik ondervraagd over de rol van het openbaar ministerie in de lokale veiligheidsnetwerken. Past de invloed van het OM in het veiligheidsbeleid wel bij de magistratelijke status? Interessante vraag.

Verder vandaag overleg over diverse zaken en een lunch met oud-commissaris van de Koningin Boele Staal, tegenwoordig onder meer voorzitter van de Vereniging van Banken en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Holland Casino.

’s Middags vergadert de griffiecommissie. Daar nemen naast de voorzitter van de raad ook de plaatsvervangend voorzitter Peter Breukers en de raadsleden Ben van Hees en Peter Paul Leferink op Reinink zitting in. De griffiecommissie fungeert als werkgever van de griffier. Aansluitend aan de vergadering vindt gelijk het jaarlijkse functioneringsgesprek met haar
plaats.

Aan het einde van de middag mag ik op het stadhuis een vergadering over het milieubeleid rond Electrabel onderbreken om milieudeskundige, activist en hardloopgoeroe Johan Vollenbroek Burgemeester De Graaf reikt op 28 maart 2008 een Koninklijke onderscheiding uit aan Johan Vollenbroek een Koninklijke onderscheiding uit te reiken. Vroeger waren dit soort onderscheidingen voorbehouden aan hoge ambtenaren, bestuurders, bedrijfsdirecteuren en anderen die de maatschappelijke status quo belichaamden. Gelukkig is er tegenwoordig ook ruimte voor mensen die omwille van grote maatschappelijke belangen het gevecht met overheden zijn aangegaan (niet fysiek natuurlijk) en dat stug volhielden.

Een deel van de vrijdagavond gaat op aan de voorbereiding van de vergaderingen van het korpsbeheerdersberaad en het veiligheidsberaad. Om 8.45 uur zit ik zaterdagochtend in de auto op weg naar Utrecht.

In het Veiligheidsberaad spreken de voorzitters van de veiligheidsregio’s ( grotendeels de burgemeesters van de grotere steden die ook korpsbeheerder van politie zijn) over de voorgenomen regels die de kwaliteit van de brandweerzorg vaststellen. Wij zijn daar voorlopig nog niet tevreden over. Bovendien zal ook duidelijk moeten worden hoe wij een kwaliteitsslag moeten betalen.

In de loop van de middag weer terug in Nijmegen. Op mijn appartement houden we een reünie van vrienden uit onze schooljaren aan het Stedelijk Gymnasium. Een bijzondere avond. Van de tien woon alleen ik (weer) in Nijmegen, een paar in de directe omgeving en de rest in de Randstad. Zo gaat dat.