donderdag 22 november 2007

22 november

Vanzelfsprekend besteed ik vandaag de nodige tijd aan de kwestie. Het is treurig dat dit onvermijdelijk is. Sommige media gaan heel ver en wat mij betreft té ver.

Tijdens een perspresentatie licht ik samen met Wim Smids het onderzoek naar de economische effecten van de laatste editie van de Vierdaagsefeesten toe. Het grootste meerdaagse openluchtfestival van Europa heeft dit jaar 1.4 mln bezoeken getrokken, dwz. 320.000 bezoekers die één- of meerdaags Nijmegen aandeden voor de feesten. Onze horeca vaart er wel bij. Toch denk ik dat de grenzen wel zo’n beetje zijn bereikt, in ieder geval ’s avonds. Het moet niet drukker worden, dat is niet alleen slecht voor de veiligheid maar het wordt er ook niet gezelliger op. Waar we iets aan moeten doen is het meezeulen van ingekochte blikjes en flessen bier en het thuis “indrinken” door jongeren.

Met de burgemeesters van Tiel en Buren en met korpschef Henk van Zwam spreek ik op mijn kamer over de operatie Slagkracht, de herindeling van de teams in onze regio om de politie effectiever te kunnen inzetten. Een lastige klus die ook voor de nodige bestuurlijke discussie zorgt. Logisch, want burgemeesters worden in hun gemeenten aangesproken op voldoende zichtbaar aanwezige politie.

Daarna met Marjo en chauffeur Jos naar Antwerpen voor een debat met de Antwerpse burgemeester Patrick Janssen, politieke voorman van de Vlaamse socialisten. Achter in de auto veel tijd voor stukken en voor telefoontjes over uiteenlopende onderwerpen. Raadslid Jolanda van Veluw heeft besloten uit de VVD-fractie te treden, nadat het toch al broze vertrouwen in haar kennelijk sinds gisteren nog verder was gedaald. De afgelopen maanden boterde het al niet erg tussen haar en de rest van de fractie, kwestie van stijlverschillen. Bemiddeling heeft niet geholpen.

In Antwerpen een snel diner ten huize van consul-generaal Pieter Langenberg met onder meer de directeur van de Vlaams-Nederlandse cultuurinstelling De Buren, Dorian van der Brempt. Dorian is ook betrokken bij het Vlaams kwartier in Nijmegen. Het debat met burgemeester Janssen gaat over stedelijke innovatie. Burgemeester De Graaf neemt op 22 november 2007 deel aan het stadsinnovatiedebat in Antwerpen Filmpjes van Antwerpse en Nijmeegse projecten leiden tot aardige vragen over burgerparticipatie, cultuur en sociale samenhang, de rol van woningcorporaties en gemeentelijke instrumenten om de sociale samenstelling van wijken te beïnvloeden. De Nijmeegse filmpjes gaan over Waalfront en Waterkwartier en bewoners van deze wijk stellen ook de vragen. Ze zijn speciaal voor dit debat naar Antwerpen gekomen, wat een betrokkenheid! De Antwerpse burgemeester en ik zijn het over veel eens, alleen over inkomens- en andere eisen voor bijzondere wijken lopen onze opvattingen uiteen. Groot verschil tussen beide steden is, behalve het inwoneraantal, de huizenmarkt. Nijmegen kent veel meer huurwoningen in de sociale sector. Snelle man, die Janssen, je ziet er nog een beetje de marketeer van af.