woensdag 14 november 2007

14 november

Het eerste bezoek van de dag is aan de basisschool Dukendonck in Nijmegen-Zuid. De school organiseert een Zweedse dag ter ere van de honderdste geboortedag van Astrid Lindgren. De kinderen hebben allemaal óf Pipi Langkous gelezen of de films gezien. Ze zingen om het hardst met de bekende liedjes mee. Ambassadeur Magnussen is met zijn vrouw en cultureel attaché speciaal naar de Dukendonck gekomen om het Zweedse feestje een beetje mee te vieren. Geen feestnummer, maar hij leert de kinderen toch maar mooi in het Zweeds tot tien te tellen.

Her en der wat gesprekjes en telefoontjes en vervolgens rond het middaguur de opening van 52Degrees. De beveiliging rond de minister-president is zo stevig dat het nog moeite kost om het gebouw in te komen. De opening is fraai. Balkenende spreekt wat aardige woorden, Frans van Houten neemt met zijn mobieltje een foto van de premier die met de nieuwste technologie van NXP direct op het grote scherm verschijnt, buiten wordt een spannend ballet op moderne muziek getoond en Ron Lubbers en ik mogen nog even de wonderen van het gebouw en van de stad aanprijzen. Architect Francine Houben heeft ooit gezegd dat zij de knik in het gebouw ziet als een buiging naar de stad. Namens Nijmegen buig ik voor haar, ze heeft ons een symbool van Nijmeegse vernieuwing gegeven.

De rest van de middag op het stadhuis bezig met tal van kleine en grotere onderwerpen en met de voorbereiding van de Politieke Avond. Met het voorzittersberaad, de club raadsleden die de agenda van de raadskamers en de besluitronde bewaakt, praten Pier Eringa en ik over de lijst noodzakelijke en onvermijdelijke collegevoorstellen die nog dit jaar in de raad behandeld moeten worden. We beloven dat er nog een laatste zeef wordt gehanteerd.

In de raadskamer behandelen we mijn brandweerbrief 2007 en de notitie over dienstverlening. Veel complimenten over beide. Men is het eens over de terughoudende opstelling om de brandweer oneigenlijke taken te laten uitoefenen zoals bv. sleutelhulp. Daar zijn andere professionals voor en vaak goedkoper. Aansluitend debatteren we over de situatie rond de drie cafés aan de kop van de Molenstraat, de Drie Gezusters. De Gelderlander heeft er veel over geschreven en begrijpelijk, want er is lang te weinig aan de controle en handhaving van brandveiligheid en bouwkundige voorzieningen gedaan. Daarom hebben wethouder Paul Depla en ik de afgelopen maanden stevige maatregelen genomen. Bovendien hebben we intern duidelijke afspraken gemaakt zodat veronachtzaming niet opnieuw kan plaatsvinden. Discussiepunt met krant en een enkel daardoor geïnspireerd raadslid is of de gemeente niet zelf de tent helemaal had moeten sluiten. Nee, dat was niet noodzakelijk, de externe rapportages en de interne adviezen gaven dat niet aan en het zou disproportioneel zijn geweest. Overigens blijft het vreemd dat alle aandacht uitgaat naar de al dan niet onvolkomen handhaving van de overheid. Nog belangrijker is immers dat exploitanten van horeca gewoon de regels naleven.

De raadsvergadering zelf duurt tot tegen middernacht, de begroting vraagt de nodige tijd maar wordt vervolgens gelukkig met grote meerderheid aanvaard. De ‘borrelmotie’ van GroenLinks is voorlopig aangehouden, dus heffen we na afloop weer het glas. Verschillende vrienden en bekenden hebben de afgelopen weken bij mij geïnformeerd of het Bourgondische Nijmegen plotseling calvinistisch was geworden. Nee hoor, proost!