vrijdag 22 februari 2008

22 februari

Na een korte bespreking over de collegereactie op het rapport van de raadscommissie over Novio en andere verbonden partijen is het tijd voor de herdenking van het bombardement van nu precies 64 jaar geleden. Dit keer zijn ook de Commissaris van de Koningin en burgemeesters van verschillende buurgemeenten aanwezig. De Amerikaanse ambassadeur Arnall heeft zich moeten verontschuldigen, ik vernam gisteren dat hij aftreedt en terugkeert naar de VS vanwege de ernstige ziekte van zijn zoon. Wel aanwezig is de Defence Attache, Captain Devon Goldsmith , die een korte toespraak houdt. Op het plein achter het stadhuis zijn honderden mensen verzameld. Burgemeester De Graaf tijdens de herdenking op 22 februari 2008 van het bombardement op het centrum van Nijmegen, 64 jaar geleden. Een indrukwekkende bijeenkomst, waarin schoolkinderen kaarten uitdelen die de ontmoeting van generaties en van toen en nu symboliseren. In mijn eigen toespraak haal ik de woorden van een ooggetuige aan, beelden uit het inferno. Het valt me op dat er elk jaar meer mensen aandacht schenken aan de herdenking. Terecht, want 1944 is onderdeel van onze identiteit, het leed heeft doorgewerkt in honderden families, de binnenstad werd verwoest. De ziel van Nijmegen werd geraakt.

’s Middags veel post afwerken en de stukken van mijn bureau krijgen, nu ik komende week met vakantie ben. De laatste bespreking van de week gaat over de samenwerking tussen gemeente en de binnenstadondernemers rond de komende Valkhoftentoonstelling ‘Luxe en Decadentie in het Romeinse Rijk’. Onder het motto ‘Beleef de luxe van Nijmegen’ worden daar veel activiteiten om heen georganiseerd. Goed voor toerisme, cultuur en economie. Deze tijdelijke binnenstadspromotie hoeft de brede stadspromotie met een nieuwe slogan en nieuw logo niet in de weg te staan, integendeel.

Komende week geen weblog, de lezers kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat alle dagen aangenaam en ontspannend zijn. Laten we hopen dat dit in Nijmegen ook zo is.