maandag 28 januari 2008

28 januari

De brand van zaterdag leverde spectaculaire foto’s in De Gelderlander op, de zwarte wolken boven de stad kregen iets dreigends dat aan 9/11 deed denken. Ik probeer vandaag meermalen de directeur van De Klok Logistics te bereiken, maar de man heeft het begrijpelijk veel te druk. Met de brandweer spreek ik af dat er een regionale evaluatie van de brandbestrijding komt, er zijn nu eenmaal meerdere korpsen betrokken geweest. Het is belangrijk dat in dit soort gevallen alle mogelijke vragen zo goed mogelijk beantwoord kunnen worden. Brandweerdirecteur Boy Jansen en ik bedanken alle brandweerlieden die dit weekend in touw zijn geweest.

In Utrecht vergadert het dagelijks bestuur van het Veiligheidsberaad, ergens op een bedrijventerrein aan de A2 waar het kantoor van de Veiligheidsregio Utrecht is gevestigd. Het DB bestaat uit de burgemeesters van Zwolle, Haarlem, Den Bosch, Terneuzen en Nijmegen, ondersteund door secretaris Winrie de Boer, manager van ons bureau. Dit Veiligheidsberaad (de voorzitters van alle regio’s) krijgt een stevige positie nu de voorgestelde wet landelijke afstemming tussen de regio’s eist. De minister van BZK wil bovendien taken die het ministerie nu nog zelf verzorgt, overdragen aan het ‘veld’ van brandweer en rampenbestrijding. Het Veiligheidsberaad moet daar dan de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor nemen. Er is nog heel wat te doen.

Ook in Utrecht een gesprek met voormalig collega Mohammed Rabbae. Mohammed is samen met mensen als Tineke Lodders, Jos van Kemenade, Jan Terlouw, Bas de Gaay Fortmann, Anja Meulenbelt, Kars Veling en Hans Dijkstal in 2006 initiatiefnemer geweest van het manifest “Eén land, één samenleving”. Dat manifest roept op tot een fatsoenlijk, vreedzaam en open samenleven, met respect voor elkaar en voor de democratische rechtsstaat. Inmiddels hebben duizenden mensen dit over de politieke partijen heen reikende appèl onderschreven; zie de website van 'Eén land, één samenleving'. Eerder werden met ondersteuning van de betrokken steden bijeenkomsten gehouden in Amsterdam en Rotterdam. Nu is het plan opgevat om in april in Nijmegen een manifestatie te houden. Ik zeg graag mijn steun in woord en daad toe. Dit past goed bij wat ik in mijn nieuwjaarstoespraak de actuele Vrede van Nijmegen noemde.

’s Avonds in Den Haag een inspirerende politieke bijeenkomst over vrijzinnigheid in huidige maatschappelijke klimaat. Staat de rechtsstaat onder druk en hoe wapenen we ons daar dan tegen? Rond middernacht terug in Nijmegen.