donderdag 24 januari 2008

24 januari

Rob van Gijzel wordt de nieuwe collega van Eindhoven. In de raad lijkt verliezer Leen Verbeek meer steun te genieten, maar de meeste partijen durven het niet aan om de uitslag van het ongeldige referendum te negeren. Tsja, zo heeft die ingebouwde drempel van 30% natuurlijk geen enkele betekenis. In Den Haag heeft men afgezien van een referendum en gewoon in de achterkamers een goede kandidaat uitgekozen, Jozias van Aartsen. Meer een Hagenaar dan een Hagenees. Ik ken hem al sinds ik in 1985 bij Binnenlandse Zaken ging werken. Zowel Van Gijzel als Van Aartsen zijn voormalige landelijke politici. Net als de nieuwe collega’s Aleid Wolfsen (Utrecht), Cees van der Knaap (Ede), Ferd Crone (Leeuwarden), Geke Faber (Zaanstad), Jan Hoekema (Wassenaar) en Francisca Ravestein (Opsterland). Annemarie Jorritsma, Gerd Leers, Job Cohen en ikzelf hebben ook al een landelijk verleden. Het lijkt er op dat steeds vaker gemeenteraden kiezen voor Haagse ervaring en Haagse contacten. Dat levert overigens niet per sé betere burgemeesters op.

’s Ochtends een informeel gesprek met Rob Jaspers van De Gelderlander, overleg met de bestuurssecretaris van de veiligheids- en politieregio Rinie Verhoeven en een korte toespraak voor de introductiecursus van nieuwe medewerkers van onze gemeente. Daarna samen met Hannie Kunst lunchoverleg met de bestuurders van de universiteit en het UMC. We spreken onder meer over studentenhuisvesting, gewenste hotel- en congresaccommodaties en de komende lustrumviering. Helaas moet ik eerder weg om rond 14 uur in Den Haag bij de startbijeenkomst Grensoverschrijdende Samenwerking te zijn. Minister Guusje ter Horst en staatssecretaris Frans Timmermans willen serieus werk maken van de samenwerking over de grenzen heen en vinden daar de euregio’s een goede vorm voor. Ik ook, dus teken ik graag de nogal vage intentieverklaring die aan mij als voorzitter van onze Euregio wordt voorgelegd. Nu graag nog de spreekwoordelijke boter bij de vis. Het zou om te beginnen nuttig zijn als de ministeries niet naar elkaar blijven kijken maar één politieke probleemhebber in het kabinet aanwijzen. Wie is de man of vrouw die echt opkomt voor de economische en culturele kansen in de grensregio’s? En waarom is minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken hier niet?

Aan het eind van de dag bereid ik in een Haags café aan het Plein de komende vergadering van het Dagelijks Bestuur van het Veiligheidsberaad voor met de secretaris Winrie de Boer. We werken pas kort samen, maar ze is nu al een steun en toeverlaat.