vrijdag 18 januari 2008

18 januari

’s Ochtends een werkbezoek aan Forum GGZ Nijmegen . Met voorzitter van de Raad van Bestuur Jos Poelman sprak ik al eerder, maar nu zie ik op locatie de verschillende aspecten van dit maatschappelijk zo belangrijke werk. Met de mensen van de Crisisdienst, die ik vaak aan de telefoon heb voor autorisatie van de zgn. In Bewaring Stelling (gedwongen opname op grond van de wet Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen) praat ik over de criteria voor deze opnames. Bijzonder is ook Kairos, de polikliniek voor ambulante forensisch-psychiatrische zorg, waar het voorkomen van nieuwe delicten en dus nieuw daderschap voorop staat. Tot slot ben ik ook op het terrein van de Pompekliniek en praat ik met de leiding over de resocialisatie van TBS-patiënten en de eventuele risico’s van ontspanningen en onttrekkingen. Er zijn zo’n 50 mensen met TBS werk- en soms woonachtig buiten de muren van de Pompekliniek. Zelden zijn daar problemen mee.

Terug op het stadhuis ontvang ik het eerste exemplaar van de Glazenkampkrant, waarmee de campagne begint om bewoners van de Hazenkamp te bewegen in te tekenen op een aansluiting op het glasvezelkabelnetwerk (mooi Scrabble-woord). Een particulier initiatief dat beoogt de bewoners de macht in handen te geven en te laten houden, gesteund door de gemeente. Ik hoop van harte dat het aanslaat.

Daarna een gesprek met collega Guus Swillens van Wijk bij Duurstede en directeur Papperse van het Nederlands Instituut voor fysieke veiligheid. Zij komen overleggen over de samenwerking tussen de Redactieraad Brandweer en Crisisbeheersing en het Veiligheidsberaad. Het gaat vooral om technische handleidingen en circulaires. Weinig inspirerende maar wel noodzakelijke materie. Daarna een interview met Jan Nap van de Politieacademie over leiderschap bij en over de politie. Ik heb eigenlijk een beetje een hekel aan al dat modieuze gedoe over leiderschap en al die goeroes die daar wollige en bombastische boeken over schrijven. Leiderschap verandert naar tijd en plaats en is afhankelijk van mensen en omstandigheden. Gezag krijg je niet door boekenwijsheid maar door te handelen en gewoon te zijn.

Tot slot van de werkweek open ik in de Derde Walstraat Burgemeester De Graaf opent op 18 januari 2008 de opslagruimte van de Voedselbank in de Derde Walstraat. de nieuwe opslagruimte van de Voedselbank. Fantastisch dat al die vrijwilligers en sponsors de uitbreiding mogelijk hebben gemaakt, maar ook treurig dat we zoiets als de Voedselbank nog steeds nodig hebben. Bij wijze van openingshandeling wandel ik met een voedselpakket dwars door een muur van kartonnen dozen. Rare gewaarwording maar ongetwijfeld een fraaie foto.