maandag 14 januari 2008

14 januari

De gebruikelijke maandagvergaderingen. Meestal begin ik zoals vandaag met de staf die mij heel direct ondersteunt. Dat overleg waarin agenda, afspraken, toezeggingen en aanvragen aan de orde komen, staat ook wel bekend als het T-team. Ik heb het niet zelf verzonnen. Voorlichter Arian Kuil is er helaas niet meer bij, zijn werk voor mij wordt voorlopig door Marjo erbij gedaan. Ze ziet er gelukkig nog niet uitgeput uit.
Daarna het wekelijkse interview met weekblad de Brug onder de titel “Bellen met de burgemeester”. Het moet maar eens worden onthuld: er komt geen telefoon aan te pas, want redactrice Aranca Jansen schuift elke maandag even aan mijn tafel aan, wel zo handig. Vandaag is de laatste keer, want Aranca gaat voor dezelfde uitgever in Veghel en Uden werken. Jammer, het was altijd een genoeglijk kwartiertje. Het laatste gesprek gaat over de bedrijvigheid in Nijmegen. Nu VGZ naar Arnhem verhuist, ontstaat her en der onrust. Het is jammer dat de zorgverzekeraar na de fusie naar neutraal terrein uitwijkt, maar ook begrijpelijk. Gelukkig hebben wij over nieuwe bedrijven in onze stad niet te klagen. Zo’n honderd bedrijven en bedrijfjes schreven zich vorig jaar in en brachten zo’n 400 nieuwe arbeidsplaatsen mee. Ook grote dienstverleners zullen de weg naar Nijmegen weten te vinden als we onze stad goed in de markt weten te zetten en zorgen dat we goed bereikbaar blijven.

Het overleg over citymarketing en aanverwante onderwerpen verloopt voorspoedig, de raad krijgt eerdaags onze voorstellen. Daarna de reguliere vergaderingen over veiligheid en politie. Ook de jongste overzichten van de politiecijfers leren dat geweld (huiselijk en bij het uitgaan) nog steeds een stevig probleem is, net als woninginbraak. Diefstal uit en van auto’s wordt succesvol bestreden, net als het fietsen jatten. Eind februari zal ik weer een zgn. Politiebrief naar de raad sturen, evenals een brief over het veiligheidsbeleid van de gemeente.

Hoofdofficier Remco van Tooren en plv. korpschef Wim van Amerongen komen langs voor het regionale driehoeksoverleg. Met Binnenlandse Zaken zijn we in gesprek over de juiste verdeling van de beschikbare gelden over de regio’s. Wij hebben sterk de indruk dat Gelderland-Zuid tekort wordt gedaan. Komende weken zullen er weer politieacties zijn in de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden. Ook politiemensen hebben recht op actievoeren, zolang de kerntaken maar niet in verdrukking komen en de acties niet over de rug van de gewone burger worden gevoerd. Dat is gelukkig niet het geval. Ik geloof dat die burger er niet zo mee zit dat er wat minder op kleine overtredingen wordt bekeurd.