vrijdag 25 januari 2008

25 januari

De ochtend breng ik door op het hoofdbureau van politie aan de Stieltjesstraat. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje brengt een werkbezoek aan onze veiligheidsregio. Hij wordt onderhouden over organisatie, bestuurlijke verhoudingen, evenementencoördinatie, oud & nieuw-vandalisme en de crisisbeheersing rond de stroomstoring in de Bommeler- en Tielerwaard eind vorig jaar. Goede presentaties, goede mensen.

Helaas moet ik voortijdig afhaken om op tijd in Eindhoven te zijn. Daar spreek ik op verzoek van Binnenlandse Zaken met een commissie onder leiding van Tineke Lodders die aanbevelingen moet doen voor doordecentralisatie van Rijk naar provincies. Ze willen ook weten wat een burgemeester van een grote stad daarvan vindt. In de commissie zitten de SG van het ministerie van LNV Andre van der Zande, DG Andreé van Es van BZK en oud-commissaris Hans Alders. Ik heb niets tegen decentralisatie van rijkstaken naar de provincies, zolang dat op een geconcentreerd terrein plaatsvindt: RO, infrastructuur, milieu en groen. In ruil daarvoor zouden sommige provincietaken best lokaal kunnen worden uitgevoerd. Bovendien hoeven niet alle provincies over één kam te worden geschoren.

Van Eindhoven naar Utrecht om daar vlakbij CS te vergaderen over de verhouding Veiligheidsberaad en VNG. Het gesprek met Annemarie Jorritsma en Ralph Pans geeft aanknopingspunten voor een geprofileerde toekomst van het Veiligheidsberaad. Van Ralph Pans krijg ik zijn recente boekje over het Utrechtse burgemeestersreferendum cadeau. ‘De slag om de domstad’ heet het. Een slag was het, al trok het weinig Utrechtenaren naar de stembus. Aleid Wolfsen kreeg uiteindelijk 13.024 stemmen, dus nog geen 5% van de Utrechtse kiezers. Meer dan 90% bleef gewoon thuis.

’s Avonds weer in Nijmegen voor de jaarlijkse Burgemeester Daleslezing en de uitreiking van de Dalesprijs. Burgemeester De Graaf in gesprek met een van de initiatiefnemers van café Dapper ter gelegenheid van de uitreiking van de Burgemeester Dalesprijs op 25 januari 2008. Beide zijn een initiatief van het COC Nijmegen. Lilianne Ploumen, voorzitter van de PvdA, houdt een stevig verhaal over grondrechten en discriminatie in Europa. Hoewel ze regelmatig verwijst naar de sociaaldemocratische visie, spreekt haar tekst meer mensen aan dan alleen de eigen partijgenoten op de tribune. De prijs gaat dit jaar naar de initiatiefnemers van café Dapper, waar al zeven jaar homo’s, lesbiennes en biseksuelen met een lichte verstandelijke handicap elkaar in alle rust en ontspanning kunnen ontmoeten.