vrijdag 28 september 2007

28 september

Wat een soap wordt het Utrechtse burgemeestersreferendum. Wat mij betreft kan je het beter niet houden dan zo. In 1998 bracht ik het burgemeestersreferendum in het regeerakkoord van Paars 2, als een voorproefje van de gekozen burgemeester. Nadeel was natuurlijk dat de kandidaten in het huidige benoemingssysteem niet echt campagne kunnen voeren, de burgemeester is nu immers niet de politieke leider van de stad. Het risico was dat het vooral een ‘beauty contest’ zou worden. In Best, Vlaardingen en Leiden beantwoordde het referendum echter aan zijn doel, in Zoetermeer bleef de opkomst onder de maat. Maar dat was allemaal nog vóórdat de PvdA in 2005 de gekozen burgemeester om zeep hielp. Nu die voorlopig dood en begraven lijkt, verliest het burgemeestersreferendum ook een beetje zijn zin. Al helemaal als de bevolking twee keurige heren van dezelfde partij (ja, van diezelfde PvdA) voorgeschoteld krijgt. Hoezo kiezen?
Ralph Pans maakt het nog het bontst door eerst vrijwillig mee te doen aan deze charade (als hoofddirecteur van de VNG was hij nota bene fel tegenstander van de echte gekozen burgemeester) om vervolgens voor te stellen dat de procedure wordt opgebroken omdat de bevolking door heeft dat het een schertsvertoning is. Hij had natuurlijk ook zelf voor de eer kunnen bedanken…

Vandaag nauwelijks in Nijmegen, je hebt van die dagen. ’s Ochtends in Malden vergadering van het regionaal college van de politieregio en het algemeen bestuur van de veiligheidsregio. Het landelijk beleid rond de financiën van de politie levert de nodige hoofdbrekens op voor onze regio. We moeten centraal vastgestelde prioriteiten uitvoeren met de facto minder middelen, terwijl wát we krijgen ook nog eens niet naar eigen inzichten kan worden aangewend. Hoewel er vooralsnog geen nationale politie komt, is dit kabinet wel lekker centralistisch bezig. De minister van BZK zou beter moeten weten.

’s Middags in Den Haag voor enkele gesprekken, onder meer over de door mij voor te zitten stuurgroep die onderzoek gaat doen naar alle vormen van bovenlokale samenwerking tussen de politieregio’s. Ook word ik nog een uurtje ondervraagd door leden van een door D66 ingestelde commissie die terugkijkt op de afgelopen jaren van Paars en van Balkenende en de moeizame positie van de partij daarin. Ik heb wat ambivalente gevoelens over dit soort commissies maar werk natuurlijk loyaal mee, al was het maar omdat commissievoorzitter Louise Groenman dat zo vriendelijk heeft gevraagd.