donderdag 27 september 2007

26 en 27 september

Een rustige woensdag wordt ingeleid door een paar vrije uren en daarna ruimte om stukken te lezen en te tekenen en de nodige telefoontjes te plegen. Daar moet ook af en toe tijd voor zijn. Ook krijg ik bezoek van het hoofd van de regionale inlichtingendienst van de politie en van Toon van Asseldonk, de directeur van Oost NV, de ontwikkelingsmaatschappij van Gelderland en Overijssel. Toon was eerder interim-directeur van de GOM, de Gelderse voorloper van Oost NV. Goed om te horen dat Oost NV actief is en wil blijven in het Nijmeegse, niet alleen rond Health Valley maar ook in andere ontwikkelingen, bv. in de Winkelsteeg, dat (met een andere naam) de uitstraling zou kunnen krijgen van een high tech-campus.
’s Avonds hard gelopen in Groesbeek. De conditie gaat de goede kant op, maar mijn rechterbeen, ooit dubbel gebroken, is blessuregevoelig, dus deelname aan de Zevenheuvelenloop blijft vooralsnog onzeker.

Donderdag staat geheel in het teken van de veiligheid in stad en regio. Eerst op het stadhuis het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid en aansluitend de gezagsdriehoek Nijmegen, dwz. het overleg tussen de officier van justitie, de districtschef Nijmegen van de politie en de burgemeester. Daar komen onder meer aan de orde de bijzondere projecten rond integrale veiligheid, waarin politie, gemeente, openbaar ministerie en belastingdienst samenwerken. Ook kijken we naar de bestuurlijke beoordeling van integriteit op bedrijfsterreinen en horeca. Deze zgn. Bibob-toets geeft de mogelijkheid om eigenaren en beheerders stevig te onderzoeken en eventueel vergunningen te weigeren of onder voorwaarden te verlenen. We maken daarbij ook gebruik van het landelijke Bibob-bureau.

’s Middags ben ik in Elst. Precies tussen Arnhem en Nijmegen in komen de korpsbeheerders, hoofdofficieren van justitie en korpschefs van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid tezamen. Een dubbele beheersdriehoek zogezegd. Pauline Krikke en ik hadden dat enkele maanden geleden samen al afgesproken. Thema is de intensieve samenwerking tussen de beide politieregio’s op tal van terreinen. Actueel zijn bijvoorbeeld de plannen voor samenwerking rond forensische opsporing. Waarnemend korpschef van Gelderland-Midden Jelle Kuiper ken ik nog uit zijn Amsterdamse tijd, toen ik als Kamerlid regelmatig bij hem op bezoek kwam. Wat een dijk aan ervaring en wijsheid!

’s Avonds bij De Kolonie, schuin tegenover mijn vroegere ouderlijk huis aan de Groesbeekseweg, een hapje gegeten met oud-kabinetscollega Medy van der Laan, tegenwoordig in het bedrijfsleven actief, maar ook onder meer voorzitter van Kosmopolis en bestuurslid van OriĆ«ntalis. Een werkbezoek aan het voormalig Bijbels Openluchtmuseum staat op de rol.