maandag 17 september 2007

17 september

Een beetje zwevend boven straatniveau, maar toch alive and kicking ga ik de nieuwe week in.
Rita Verdonk is definitief uit de VVD-fractie gezet, het was zaterdag nog spannende televisie, maar dat wil niet zeggen dat de rust in de VVD is weergekeerd. Er tekent zich toch een scheiding der geesten af, de meer populistische, rechts-liberale en conservatieve vleugel en de gematigde, vrijzinnige stroming. De VVD heeft die altijd beide willen bedienen, maar moet nu wellicht accepteren dat er rechts van de liberalen voor anderen bestaansrecht is. Een beetje zoals ook de PvdA in de knoop zit sinds de SP groot werd. Boeiende ontwikkeling die wellicht echte politieke vernieuwing zal genereren, ook in het midden. Wordt vervolgd.

Ik lees in de krant dat Ed van Thijn het ‘verbijsterend’ vindt dat minister Ter Horst de gekozen burgemeester uitzwaait en nu overtuigd voorstander is geworden van de huidige benoemingsprocedure. Ik was zelf ook wel een tikkeltje verbaasd, ik heb haar jarenlang andere pleidooien horen houden. Vooral haar opmerking dat onder de invloed van de Fortuyn-revolutie iedereen vóór was, zij ook, maar dat nu weer het verstand is boven komen drijven, is van een ondraaglijke lichtheid. Maar de verbijstering van Ed, die zegt een principieel voorstander van de gekozen burgemeester te zijn, moet een mooi staaltje zwarte humor zijn. Of natuurlijk verbijsterend opportunisme.

Vandaag is het 63 jaar geleden dat de operatie Market Garden van start ging met een grootscheepse landing van Amerikaanse en Britse parachutisten rond Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Op verschillende momenten zullen we dat deze week herdenken. Voor Nijmegen is 20 september natuurlijk de dag om bijzondere aandacht aan te besteden, toen werd immers de stad daadwerkelijk bevrijd met de inname van de beide bruggen. Tussen alle ambtelijke overleggen door ontvang ik de brigadier en majoor die tijdens de Vierdaagse de leiding hebben over het Britse militaire detachement. Samen met hen rijd ik naar het oorlogskerkhof Jonkerbos, waar de Market Garden Old Comrades Group een intieme en mooie herdenkingsbijeenkomst heeft georganiseerd. Er zijn nog behoorlijk veel veteranen die in het Britse XXX Corps hebben gediend aanwezig. Ze moeten lang staan. Volgend jaar moeten we zorgen voor stoeltjes en een mobiel toilet.

Verder hebben Hannie Kunst en ik een gesprek met Frans van Drimmelen, die ik al heel lang ken uit het Haagse, maar nog niet in de hoedanigheid van bestuurslid van de stichting Eerlijk Solliciteren. Deze stichting biedt de mogelijkheid sollicitaties digitaal te anonimiseren. Dat wil zeggen dat de sollicitatiesite er voor zorgt dat de informatie over de sollicitanten objectief is en zonder persoonskenmerken die mogelijk discriminatie in de hand werken. Goed initiatief, dat we graag ondersteunen. Of we er zelf aan mee doen hangt natuurlijk af van de evaluatie van ons eigen experiment.

’s Avonds samen met Paul Depla naar de informatieavond voor de bewoners van de Teersdijk. Paul en ik leggen de herstructureringsplannen uit en gaan met de bewoners van het woonwagencentrum in discussie over de spelregels. De hoofdlijnen daarvan staan vast: we behandelen de Teersdijk en de nieuwbouw die aansluitend wordt gerealiseerd als een gewone wijk en stellen voor nieuwe bewoners en voor mensen die willen verkassen (bv. van wagen naar huis) eisen die we ook in enkele andere wijken hanteren. Voor zover het gaat om de bewoning van de woonwagens op het centrum gelden eisen van kwaliteit en veiligheid. En veiligheid betekent wat mij betreft brandveilig, geen criminaliteit, open en toegankelijk voor hulpdiensten en anderen en geen isolement dat stigma’s uitlokt.
De discussie is stevig, maar wel fair en er komen goede vragen naar voren, die het college weer stof tot nadenken geven.