Vandaag onder meer een informele bijeenkomst met commissaris Clemens Cornielje, collega Pauline Krikke en voorzitter van de stadsregio Jaap Modder. We lunchen aan de kade in Arnhem en nemen de samenwerking tussen provincie, KAN en steden door. Er gaat veel goed, maar soms zit er ook ruis op de lijn en daarom is dit overleg nuttig. Ik sondeer of er enige interesse is om de Nijmeegse verkenning naar de mogelijkheid om ons kandidaat te stellen voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te verbreden naar een dubbelkandidatuur met steun van provincie en stadsregio. Zelf brengen we nu in kaart wat het allemaal zou betekenen en kosten voor Nijmegen. Mocht daar iets positiefs uitkomen, dan is een gezamenlijke inzet zeker te overwegen, we hebben immers een sterke culturele regio met al onze musea, podia en historie. Wordt vervolgd.
Terug in Nijmegen ga ik even langs de Tweede Walstraat om Lina Domacassé een bloemetje en een cadeautje te brengen.

In de loop van de middag, na een aantal vergaderingen op het stadhuis, ga ik naar het hoofdbureau van politie aan de Stieltjesstraat om onze nieuwe adjunct korpschef officieel te installeren en te beëdigen. Een gezellige bijeenkomt met een glunderende Wim van Amerongen in de hoofdrol. Hij heeft direct al voor discussie gezorgd met zijn NRC-artikel over de noodzaak van een ‘jeugdveldwachter’ en het Gelderlanderinterview waarin hij pleit voor politieregie over het toezicht in de openbare ruimte. Zacht gezegd is niet iedereen het daar mee eens. Maar dat is niet erg. Politiechefs zijn professionals die met hun deskundige opinie kunnen bijdragen aan het publieke debat. Niets mis mee, zolang ze niet op de tenen van bestuurders gaan staan. En een goede politiechef weet wanneer dat dreigt.
Ik begin mijn installatietoespraak met de woorden: het is een jongetje geworden, een wit jongetje en we noemen hem Wim. Ik bedoel er mee te zeggen dat we de beste kandidaat hebben benoemd al is die niet vrouw en ook niet donker van huid.