vrijdag 22 juni 2007

21 en 22 juni

Donderdag eerst naar de GGD aan de Nijmeegse Baan voor de ondertekening van een convenant tussen gemeente, politie en GGD over de opvang van psychiatrische patiƫnten die nu nog te vaak in een politiecel belanden, maar daar natuurlijk niet thuis horen en alleen in echte nood tijdelijk daar mogen worden opgevangen. Er is nu een tijdelijke opvangplek gecreƫerd bij de GGD en dat is een belangrijke stap.
Aansluitend houd ik een openingstoespraak bij een tweedaagse conferentie van Duitse en Nederlandse officieren van justitie. De conferentie is bedoeld om de grensoverschrijdende samenwerking bij opsporing en vervolging van strafbare feiten en verdachten makkelijker te maken. Als korpsbeheerder van de politie in deze grensregio en als Nijmeegs burgemeester kan ik die betere samenwerking alleen maar toejuichen.
Verder onder meer een enthousiasmerend gesprek met het Regionaal Bureau Toerisme van de stadsregio (RBT-KAN). Directeur Juriaan de Mol is een wervelwind die het ene idee na het andere plan uit zijn mouw schudt.
Aan het einde van de middag, na een lange reis door de files heen, in de Haagse Ridderzaal bij het afscheid van de korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten, Peter van Zunderd. Veiligheid Nederland is hier verzameld en er valt dus veel te ontmoeten.

Vrijdag de traditionele Hectometermars voor alle bij de Vierdaagse betrokken bestuurders. Door een persoonlijke verplichting moet ik de lunch op het Nijmeegse stadhuis overslaan, maar gelukkig ben ik net op tijd in Ewijk voor de start bij Kasteel Doddendael. 7,5 kilometer is natuurlijk een schijntje vergeleken bij de echte Vierdaagse, maar als het heel hard regent, kan ook zo’n schijntje onaangenaam worden. We schuilen met minstens 100 genodigden onder een viaduct totdat het noodweer opklaart. Daarna wordt het gelukkig nog heel aardig, mooi landschap, leuke wandelgenoten en tot slot ook nog een genoeglijk diner in Doddendael waar ik van marsleider Wim Jansen een traditioneel Delftsblauw bord krijg aangereikt.