zaterdag 14 juni 2008

13 en 14 juni

Vrijdagochtend in Den Haag eerst een vroeg ontbijt met de Gouverneur van de Nederlandse Antillen Frits Goedgedrag en de directeur van diens kabinet Dick van der Windt. Ik blijf me betrokken voelen bij de Koninkrijksrelaties en de eilanden en hoop ook als Nijmeegs burgemeester een bijdrage te kunnen leveren. Minister Vogelaar wil bijvoorbeeld graag Nijmeegse expertise inzetten voor een wijkaanpak op Curacao. Frits is inmiddels een goede vriend geworden.
Daarna vindt in sociƫteit De Witte aan het Plein een expertmeeting plaats die de commissie Overlast Jaarwisseling die ik voorzit heeft georganiseerd. Tal van deskundigen uit gemeenten, politie, brandweer geneeskundige hulpverlening, openbaar ministerie en departementen buigen zich een ochtend lang over stellingen en mogelijke aanbevelingen. Er komt genoeg uit deze ochtend om na de zomer met een goed rapport te komen.

Tussen de middag drink ik een kop koffie met de directeur van de Consumentenbond Felix Cohen en praten we even bij over tal van consumentenbelangen. Een leuke en maatschappelijk nuttige nevenfunctie.

De middag is verder gereserveerd voor de tweede zogenoemde stakeholders-bijeenkomst van de Stuurgroep Bovenregionale Politiesamenwerking, eveneens in Den Haag. Bij de politie betrokken gezagsdragers praten vanmiddag over de opbrengsten en voordelen van samenwerking tussen de diverse politiekorpsen, over de vorm waarin dat geschiedt of zou moeten geschieden, over de mogelijke regels die er landelijk voor zouden moeten gelden en over verantwoordelijkheid en verantwoording voor bovenregionale samenwerkingsorganen. De stuurgroep die is ingesteld door de verzamelde korpsbeheerders zal in september met de inventarisatie, de analyse en de aanbevelingen komen. Ruim op tijd om relevant te zijn in de afwegingen van de ministers over de toekomst van het huidige politiebestel. De bijeenkomst van vanmiddag eindigt bijtijds zodat ieder die van verre komt op tijd weer voor de buis kan zitten voor Nederland – Frankrijk.

En wat een wedstrijd is dat. Winnen op pure individuele klasse van een elftal dat eigenlijk beter voetbalt.

Zaterdagochtend ben ik in Zaanstad te gast bij burgemeester Geke Faber. En met mij nog andere collega’s van de groep van zogenoemde 100.000 + gemeenten en hun partners. We wandelen door de binnenstad van Zaandam en zien en horen alles over de stedelijke vernieuwingsslag die hier gemaakt wordt. De oude Zaanse houten architectuur met die groene gevels komt terug in moderne vormen. We lunchen in de oude koekfabriek van Verkade. Je kunt sowieso in Zaanstad deze oude voedingsindustrie niet ontlopen. Met de burgemeesters van Tilburg, Leiden en Utrecht wissel ik ervaringen uit over de inbewaringstelling op grond van de Wet BOPZ en andere onderwerpen die burgemeesters bezig houden. Met chocoladereep van jawel Verkade op zak weer op huis aan.