woensdag 4 juni 2008

4 juni

Op weg naar het VNG-congres in Den Bosch telefonisch overleg met de jury van de Anne Vondelingprijs. We komen er uit en hebben een prima winnaar. Die wordt helaas gehuldigd op het moment dat Machteld en ik midden in de verhuizing naar ons nieuwe Nijmeegse thuis zitten, dus bij de uitreiking moet ik helaas verstek laten gaan.

Op het massaal bezochte congres natuurlijk veel bekenden. De toespraken van de minister-president en de minister van BZK zijn niet verrassend. Wel bespeur ik een politiek accentverschil. Hoewel minister Ter Horst decentralisatie predikt, is ze in haar hart wel iemand die bestuur graag van boven af oplegt. Dat zie ik ook bij de wijze waarop de minister omgaat met de opbouw van de veiligheidsregio’s.
Collega Aleid Wolfsen van Utrecht redt het niet als nieuwe vice-voorzitter van de VNG. Hij wordt ondanks een stevige campagne van de PvdA en van de G4-gemeenten ruim verslagen door tegenkanidaat Cor Lamers, burgemeester van Houten en oudgediende binnen de VNG. De interventie van de voorzitter van de selectiecommissie Paul Depla ten gunste van Wolfsen helpt niet echt.

Terug in Nijmegen mag ik het eerste exemplaar van het Tuinmagazine in ontvangst nemen. Dit fraaie blad wordt gepresenteerd ter gelegenheid van het open-tuinen-weekend, waarin tuinliefhebbers hun prachtige tuinen openstellen voor een breed publiek. Per tuin komen er wel 500 mensen kijken, een heel gedoe als die allemaal door de gang naar achteren moeten.

Met wethouders Lenie Scholten en Hans van Hooft en betrokken ambtenaren overleg ik in een zg. Bestuursteam over het thema jeugd en veiligheid. Daar is in toenemende mate reden voor. In veel grote steden en ook in Nijmegen hebben we jeugdcriminaliteit, overlastgevende jongeren, jeugdige veelplegers en jongeren die in die richting dreigen af te glijden. We doen veel in de preventie maar we kunnen misschien nog wel beter jeugdbeleid en veiligheidzorg op elkaar afstemmen.

Tijdens de politieke avond spreek ik eerst in een ‘raadskamer’ over de jaarrekening en begroting van de stadsregio Arnhem Nijmegen. De raadsleden stellen begrijpelijke vragen over de verhouding tussen de ‘regiobranding’ onder de noemer Cool Region en onze eigen Nijmeegse stadspromotie. Cool Region moet niet concurreren maar juist aanvullend werken aan de profilering van de twee grote steden binnen de stadsregio. Dat kan nog wel beter.
Tijdens de raadsvergadering (‘besluitronde’) wordt uitvoerig aandacht besteed aan de jaarstukken van het college. De oppositie zet een stevig verhaal neer, de coalitie is complimenteus. Ik had van beide niet anders verwacht. PvdA-raadslid Stijn Verbruggen is niet meer jong raadslid van het jaar, - er is een opvolger - maar wel jonge vader van het jaar. Vandaar dat hij een heuse motie heeft over slabbetjes als cadeautje van de gemeente bij de aangifte van een nieuwe spruit.

Burgemeester De Graaf leest het eerste exemplaar van het Tuinmagazine 2008