donderdag 5 juni 2008

5 juni

Hele dag bestuursconferentie van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. ’s Ochtends met externe gasten zoals Clemens Cornielje en burgemeester Koopmanschap van Diemen en gespreksleider Hans Ouwerkerk, ’s middags met alleen de direct betrokken burgemeesters. De uitkomsten worden later bekendgemaakt, maar ik ben niet ontevreden. Misschien nog wel het meest vanwege de kwaliteit van de discussie over onderwerpen die gevoelig zijn in verband met de autonomie van de gemeenten en de bevoegdheden van gemeenteraden, colleges en burgemeesters. Er valt veel werk te doen voor het bestuur van de veiligheidsregio en vooral voor de directie en medewerkers. Met een goede onderlinge sfeer en nieuw elan kunnen we ver komen.

De veiligheid vraagt deze week ook op andere manier veel aandacht. Jongeren hebben elkaar de afgelopen dagen voor onderlinge vechtpartijen opgezocht, zonder direct merkbare aanleiding en niet aan één wijk gebonden. Krakers hebben een demonstratie aangekondigd voor a.s. zaterdag, nadat sympathisanten uit deze kring de afgelopen tijd al hun merktekens hebben achtergelaten op het politiebureau en het stadhuis.
Nog onrustbarender zijn de berichten over kinderdagverblijf Kameleon, waar tenminste twee kleuters met kleine kogeltjes zijn beschoten. Gelukkig zijn er geen ernstige verwondingen, maar het kan ook anders aflopen. De politie zet stevig in op rechercheonderzoek en ons eigen bureau Toezicht surveilleert in de buurt. Ik hoop dat de ouders niet al te ongerust zijn en dat we snel de toedracht kunnen achterhalen. Welke onverlaat haalt het in zijn hersens om kindertjes te belagen?