Inmiddels heb ik weer ervaren dat “verhuisd zijn” niet de goede uitdrukking is. Alle spullen zijn wel over, maar we zijn nog steeds bezig met uitpakken en inrichten. Nog aan het verhuizen dus. Maar wel blij dat we nu samen in Nijmegen in een mooi huis wonen en dat onze kinderen Julie en Tobias daar ook regelmatig zijn.
Door al deze perikelen is mijn weblog in de verdrukking gekomen. Een volle agenda en thuis volle verhuisboxen verhinderden voluit bloggen. Een overzicht van de laatste weken:
In de week van 30 juni opende ik onder meer het geboorteloket van de gemeente bij het moeder-kindcentrum van het UMC Radboud. Mooi dat dit nu kan, de artsen en verpleegkundigen zijn ook enthousiast.

Het politieke seizoen liep ten einde en de laatste raadsvergaderingen van het jaar waren gereserveerd voor de behandeling van de Perspectiefnota en de Voorjaarsnota. Hoewel één van die vergaderingen op de dag van mijn verhuizing plaatsvond, heb ik die toch zelf voorgezeten. Je moet als burgemeester natuurlijk wel bij het politieke hoogtepunt van het jaar zijn. Stevige en kwalitatief goede beschouwingen door de fractievoorzitters. Het raadslid Bea van Zijll de Jong kreeg de lachers op haar hand toen ze zogenaamd in 2018 terugkeek op de jaren van het linkse college. De coalitie heeft niet alleen onderling verschil van inzicht over de financiële koers, maar ook met het college. Dat spitst zich toe op de jaarlijkse kostenstijging en de doorberekening daarvan in de OZB-tarieven. De verhoudingen zijn door dit alles wat onder druk gekomen. Wellicht dat de verdiende vakanties helpen om de kar van de coalitie weer recht op de weg te krijgen. In het college is de samenwerking gelukkig onverminderd goed.
Aan het begin van de laatste raadsvergadering op 2 juli presenteerde ik samen met loco Paul Depla en plaatsvervangend raadsvoorzitter Peter Breukers de nieuwe tweede ambtsketen.

In dezelfde week werden ook de vaste camera’s in de fietstunnel onder het station in gebruikgenomen. Ik bezocht de Verkeersmanagementcentrale en complimenteerde de harde werkers die dit voor elkaar hebben gekregen. De veiligste tunnel van Nederland, dunkt mij.
Ook voerden wethouder Hannie Kunst en ik een goed overleg met het College van Bestuur van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Strategisch hebben de HAN en Nijmegen een aantal gedeelde belangen en daarin kunnen we goed samenwerken. Merkwaardig detail: HAN-voorzitter Ron Bormans en ik vergaderden woensdag samen in Nijmegen en zagen elkaar vrijdag weer in Leiden waar onze zonen Julius en Tobias beiden hun diploma van het Stedelijk Gymnasium aldaar in ontvangst namen.
Met de nieuwe directeur politie van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Sandor Gaastra, voerde ik samen met de korpschef en de hoofdofficier van justitie in die week nog besprekingen over onze regionale politiebegroting. Opnieuw moest ik constateren dat BZK ons korps best ter wille wil zijn met woorden, maar vooralsnog er geen daden bij levert. Een taaie kwestie.
In de serie “eten in de wijk”, mijn tweewekelijkse eetafspraak met Nijmegenaren dwars door de stad, heb ik twee bijzondere ontmoetingen gehad. Op 2 juli at ik met de medewerkers van restaurant Appels & Peren.

Het tweede bezoek bracht ik aan het echtpaar Jacobs – Van Loosbroek

Dinsdag 8 juli vergaderde het college voor de laatste maal voor de vakanties. Geen zwarigheden, al was niet iedereen even blij met de rapportcijfers die de heren van de stadsredactie van De Gelderlander een paar dagen daarvoor uitdeelden. Tsja, om je persoonlijke oordeel nou tot objectiviteit te verheffen... Politici voelen zich soms een beetje vogelvrij maar daar hebben ze mee te leven.
Ik presenteerde aansluitend op de collegevergadering de cijfers uit de (grondig onderbouwde) Integrale Veiligheidsmonitor. Al hebben we stevige zorgen, er is gelukkig wel vooruitgang in onze Nijmeegse veiligheid. De zorgen richten zich vooral op jongeren die voor overlast en intimidatie in de buurten zorgen en voor geweld in het uitgaanscentrum.
In die laatste week voor de Vierdaagse sprak ik meermalen met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Hij was op 9 juli te gast bij het Openbaar Ministerie in Arnhem. In dat kader werd een gesprek belegd over de op te richten veiligheidshuizen in Nijmegen, Arnhem en Ede. De dag erna zaten we weer aan tafel, dit keer in Den Haag tijdens het zogenoemde Strategisch Beraad Veiligheid waarin de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken (BZK) maandelijks met vertegenwoordigers van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Veiligheidsberaad en de commissarissen van de Koningin overleggen over beheersing van criminaliteit en onveiligheid.
Dat was overigens niet de enige vergadering in Den Haag. Ik was er ook voor de commissie Overlast Jaarwisseling en voor de stuurgroep Bovenregionale Politiesamenwerking, die ik beide voorzit. En samen met de burgemeester van Haarlem Bernt Schneider overlegde ik met ambtenaren van BZK over de veiligheidsregio’s en het Veiligheidsberaad.
De Haagse politiek komt deze weken naar ons toe in plaats van omgekeerd. Verschillende ministers, staatssecretarissen, Eerste en Tweede Kamerleden en Europarlementariërs bezoeken Nijmegen in het kader van de Vierdaagse. Op 28 juni hadden we de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Financiën en Justitie als gast tijdens het spetterende Rock in the Park-festival dat bekroond werd met optredens van Anouk en Lenny Kravitz. Met de partijvoorzitter van D66, Ingrid van Engelshoven praatte ik bij op het terras van hotel De Wolfsberg in Groesbeek. Voor de landelijke politiek hoef je kortom onze regio niet uit.
De laatste handeling voor alle Vierdaagse-festiviteiten betrof vrijdag 11 juli de onthulling van een fraaie plaquette aan de Titus Brandsma Gedachteniskerk aan het Keizer Karelplein.

Natuurlijk gebeurde er nog meer deze weken. Ik vergaderde wat af op mijn werkkamer, met ambtenaren en met derden. Er waren ook regionale bijeenkomsten, van het veiligheidscollege en het regionaal college politie, maar bijvoorbeeld ook van de stuurgroep die de evaluatie van de stroomstoring eind vorig jaar begeleidt. Ik at voorts nog met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad en met de bevriende directeur van de universitaire uitwisselingsorganisatie Nuffic, woonde een concert bij ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de vroegere secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken, bezocht samen met het college het Interlokaal aan de St. Annastraat en leerde daar veel over hulpverlening aan en begeleiding van allochtone vrouwen, ging op bezoek bij twee echtparen die hun 65-jarige en dus briljante bruiloft vierden en belegde samen met de stichting Vierdaagse en de stichting Vierdaagsefeesten een heuse persconferentie in De Vereeniging. Nu ja, gewone weken dus.