donderdag 12 juli 2007

12 juli

De dag begint met een gesprekje met Rensley Victoria. Burgemeester De Graaf ontvangt op 12 juli 2007 Rensley Victoria in het stadhuis van Nijmegen Deze jongerenwerker uit Curaçao loopt met sponsoring van de Rotary de Vierdaagse en stelt zichzelf ten doel zo veel mogelijk aandacht te krijgen voor de jeugdproblematiek op de Antillen. Leuke inspirerende vent, een voorbeeld van de positieve kant van de Koninkrijksrelaties. Ik zie hem zeker terug bij de intocht volgende week.

Daarna een gesprek over de generaal pardonregeling en hoe we dat in Nijmegen gaan organiseren. Het blijft een verantwoordelijkheid van de burgemeester om al dan niet een verklaring te geven dat redelijkerwijs aannemelijk is dat mensen in 2006 in onze stad verbleven. Gelukkig krijg ik veel ondersteuning, zowel in de voorbereiding als in de advisering. Geen automatische beoordeling maar menselijke inschatting. Van de burgemeester wordt niet gevraagd om ook negatieve verklaringen aan de IND te sturen, dat misverstand is inmiddels uit de wereld. Over illegalen komen we later in individuele gevallen te spreken, maar niet via negatieve lijsten. Burgemeesters hebben hun eigen verantwoordelijkheid en zijn geen IND-medewerkers in buitengewone dienst.

Vandaag verder veel veiligheid op de agenda. Overleg met korpschef Henk van Zwam, overleg met de beheersdriehoek van de regio Gelderland-Zuid, overleg met de gezagsdriehoek van de stad Nijmegen. Tussendoor een lunchvergadering met Roelof de Wijkerslooth en Bas Kortmann van de Radboud Universiteit Nijmegen en Emile Lohman van het UMC Nijmegen. De strategische samenwerking komt goed op gang.
Als laatste actie van de dag staat een naturalisatieplechtigheid op het programma. Mensen afkomstig uit 15 landen, van Argentinië tot Soedan en van Marokko tot Afghanistan, worden vandaag Nederlander, ik reik ze het certificaat van het Nederlanderschap uit. Ze zijn stuk voor stuk trots. Aan het einde van de plechtigheid klinkt het Wilhelmus. Jan Roelofs, die de bijeenkomst leidt en ik kunnen het bekende couplet van de Koning van Hispanje meezingen. De nieuwe Nederlanders nog niet, maar dat komt misschien nog wel.

Morgen even een dagje rust en dan vol de Vierdaagse in!