donderdag 5 juli 2007

5 juli

Donderdag praat ik eerst met medewerkers Berry Schattenberg en Petra Eimers bij over onze Europese subsidies en projecten. Nijmegen is behoorlijk succesvol in het binnenhalen van EU-fondsen en dat moet vooral zo blijven.
Daarna het wekelijkse Bestuursteam Vierdaagse waar we de laatste stand van zaken rond de voorbereidingen doornemen. Ik ben behoorlijk boos over een bericht in De Telegraaf dat Pieter van Vollenhoven op onze uitnodiging de Vierdaagse bezoekt en de veiligheid komt bestuderen. Dat is helemaal niet zeker en op deze publieke manier gaat het ook niet gebeuren. Verder verloopt alles naar het zich laat aanzien gelukkig op rolletjes. Nu nog goed wandelweer, goed feestweer en een gezellige sfeer, dan wordt het fantastisch. Aan de samenwerking met Defensie zal het niet liggen. Ik spreek samen met de huidige en komende marsleider met de belangrijkste contactpersonen van de Landmacht, ze zijn er helemaal klaar voor. Kolonel Hendriksen zal ik over twee weken nog heel veel zien.

Na een lunch met wethouder Peter Lucassen, die met mij de laatste cijfers van de Perspectiefnota doorneemt, ontvang ik achtereenvolgens de besturen van de stedenbanden Masaya en Pskov. Met beide steden, de een in Nicaragua, de ander in het noordwesten van Rusland, hebben we al meer dan 20 jaar banden. Dat houden we ook zo, alleen de aandacht moet wel met andere steden worden gedeeld, zoals de Turkse stad Gaziantep. Ook wil ik bezien welke betekenis de eerdere warme betrekkingen met Japanse en Chinese steden nog hebben. En wat te denken van het Amerikaanse Albany, waar de bevrijder van Nijmegen, generaal James Gavin, in 1946 nog een grote inzameling voor de Nijmeegse burgers organiseerde?

Het tweede deel van de middag breng ik door in de Jeugddetentie-instelling De Hunnerberg. Burgemeester De Graaf tijdens een rondleiding op het terrein van de Hunnerberg op 5 juli 2007 Ik word rondgeleid in een instelling die in niets meer doet denken aan de naargeestige jeugdgevangenissen van vroeger. Vorming en resocialisatie staan voorop en niet te vergeten de specifieke belangen van kinderen die hier niet strafrechtelijk zitten maar krachtens een civiele maatregel, bv. ter bescherming tegen zgn. loverboys. Ik heb veel bewondering voor de staf van de Hunnerberg. Een jongen die als veelpleger binnen is gekomen, leidt ons (onder begeleiding, dat wel) rond. Hij droomt van een voetbalcarrière en is gemotiveerd om op het rechte pad te blijven. Ik hoop voor hem dat zowel het een als het ander lukt. Burgemeester De Graaf onthult op 5 juli 2007 het gedicht "De Rozen" van Kees Stip dat in een kunstwerk is vervat bij de Hunnerberg
Bij de ingang van de Hunnerberg mag ik het gedicht “De Rozen” van Kees Stip onthullen dat in een fraai kunstwerk is vervat.


Na de Hunnerberg naar het monument voor de Oversteek in Lent. Daar maak ik een video-opname, die wordt uitgezonden op de Nationale Conventie van de veteranen van de 82ste Airborne Division, de divisie die samen met de Britse Guards Nijmegen in 1944 bevrijdde. Lastig om een Engelse tekst uit te spreken, die op afstand onder de camera wordt gehouden, zodat het net moet lijken alsof ik spontaan de lens inkijk…

Daarna in restaurant Altena in Nijmegen-Oosterhout met prachtig uitzicht over de Waal en de oude stad gegeten met Ronald Migo, de directeur van de Kamer van Koophandel en oud-wethouder van Nijmegen. Boeiend gesprek met een bizar begin. Op het terras hap ik namelijk wat onvoorzichtig in mijn biertje en wordt doorvoor gestraft met een fikse wespensteek aan de binnenkant van mijn lip. Ik kan me niet heugen ooit eerder te zijn gestoken. Het praat wat lastig met dikke lip, maar het eten smaakt toch prima.