donderdag 23 augustus 2007

23 augustus

Twee Nijmegenaren ontmoeten elkaar in Arnhem… Het kwam zo uit dat het kennismakingsgesprek met gedeputeerde Theo Peters in het Provinciehuis plaatsvindt. Hoewel we elkaar nog niet veel tegenkwamen, hebben Theo en ik gezamenlijke wortels. Even oud en beide vaders in het Nijmeegse gemeentebestuur actief geweest, alle twee KVP overigens. Je zou kunnen zeggen dat Theo zijn wortels trouw is gebleven in het CDA. Ik ben zoals ik het zelf noem geliberaliseerd en gesocialiseerd. We spreken over de kansen van Nijmegen, de provinciale bijdragen aan onze grote projecten en over de samenwerking tussen stad, provincie en stadsregio.

Lunch met Paul Depla, we spraken elkaar nauwelijks meer sinds zijn moeder overleed en hij en ik achtereenvolgens met verlof waren. Daarna vergadering van het bestuursteam integrale veiligheid over tal van onderwerpen en apart met de afdeling veiligheid nog even de voortgang van het onderzoek naar de veiligheid in de stationsomgeving doorgenomen. Ik ontmoet ook de enthousiaste mensen van de Market Garden Old Comrades Group, die al sinds mensenheugenis er voor zorgen dat Britse veteranen in september hier hun makkers kunnen herdenken. Ook organiseren zij jaarlijks een fraaie rijtoer van oorlogsvehikels aangevuld met klassieke Bentley’s en Rolls Royces.

In het tweede deel van de middag breng ik een werkbezoek aan de St. Maartenskliniek, topinstituut voor diagnose, behandeling en onderzoek rond alles wat met beweging en onze botten te maken heeft. Nr 1 van de gespecialiseerde ziekenhuizen in Nederland en terecht. Bestuursvoorzitter De Bie en zijn team kunnen trots zijn op de prestaties, de groei en de faam van de St. Maartenskliniek. Ik bezichtig onder meer de Reuma-kliniek, de nieuwe Upright MRI (waar mensen zittend of staand worden doorgelicht, goed voor het meten van belastbaarheid en overigens handig voor claustrofobische patiënten) en leer hoe elektronische voetafdrukken mij kunnen vertellen of ik platvoeten heb. Helaas zal de bouw van de nieuwe ondergrondse parkeergarage nog wel even duren. Jammer want de patiënten hebben directe toegang nodig en de parkeeroverlast die veroorzaakt wordt door medewerkers in Hengstdal is hinderlijk voor de bewoners aldaar. Die overlast moet worden aangepakt.

In het Sanadome-hotel zit ik aan het NEC-sponsordiner aan. De gemeente is natuurlijk ook een soort sponsor, hoewel geen commerciële partner. In mijn toespraakje maak ik gewag van de betekenis van een goede betaald voetbalclub voor het aanzien en de vitaliteit van een grote stad. NEC heeft betekenis voor Nijmegen, niet alleen voor de voetbalfans maar ook voor de economie, de cohesie en de uitstraling van de stad. Ondanks alle discussies die we als gemeente regelmatig met de voetbalbestuurders hebben over veiligheid, alcoholgebruik op de tribune en financiën, mag dat ook wel eens gezegd worden. Een leuke avond, waarop ik ook nog eens iets hoor over de strategie en tactiek van hoofdtrainer Mario Been.