zaterdag 15 december 2007

15 december

Koninkrijksconcert in De Vereeniging. Het is vandaag Koninkrijksdag, 53 jaar geleden werd het Statuut voor het Koninkrijk ondertekend, het staatsverband waarin de landen Suriname, Nederlandse Antillen en Nederland samen het Koninkrijk der Nederlanden vormden. Tegenwoordig gaat het over de Antillen, Nederland en Aruba. Bij de 50ste verjaardag was er een muziek- en cultuuravond in de Ridderzaal. Als toenmalige verantwoordelijke minister nam ik de suggestie van de Koningin op om voortaan elk jaar een Koninkrijksconcert te houden op 15 december. Steeds in een andere stad met veel Antilliaanse en Arubaanse inwoners. Vorig jaar was dat Amersfoort en ter plekke kon ik regelen dat dit jaar Nijmegen aan de beurt is.

Het Koninklijk Huis is vertegenwoordigd door Pieter van Vollenhoven, Ontvangst Pieter van Vollenhoven bij het Koninkrijksconcert op 15 december 2007 door o.a. burgemeester De Graaf het kabinet door de ministers Hirsch Ballin, Donner, Plasterk en (deels) -Ter Horst en natuurlijk door de eerstverantwoordelijke staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK. Samen zijn wij gastvrouw en –heer van deze avond. Ook zijn er de nodige Kamerleden naar Nijmegen gekomen, van SP tot VVD. Ik feliciteer Alexander Pechtold met zijn uitverkiezing door de parlementaire pers tot politicus van het jaar. Nu de publieksjury nog.

Het leukste van vanavond is dat er honderden Antilliaanse en Arubaanse Nijmegenaren in de zaal zitten, ze hebben massaal gebruik gemaakt van onze uitnodiging om Koninkrijksdag mee te vieren. Het is een prachtige avond waar de verantwoordelijke medewerkers van BZK en onze gemeente (Maarten Post) trots op kunnen zijn. Onder leiding van presentatrice Antje Monteiro ontvouwt zich een mooi en vaak swingend programma met talentvolle jongeren in het New Arts College, met de Arubaanse ‘Jan Smit’ Edjean Semeleer, met de geweldige steelpanformatie De steelpanformatie The Mighty Dow tijdens het Koninkrijksconcert op 15 december 2007 The Mighty Dow uit St. Maarten en met mijn favoriete Mathilde Santing als grande finale.


Mathilde Santing tijdens het Koninkrijksconcert op 15 december 2007



Na afloop is er een nazit in diverse ruimten en een nadans in de ING-zaal. Daar wordt, ook door Machteld en mij, ongelofelijk geswingd op de uiterst dansbare salsa van de Curaçaoënaar Edsel Juliet. Het rijke Koninkrijk in optima forma. Jammer dat er altijd zoveel culturele tegenstellingen tussen de politici aan weerszijde van de oceaan bestaan. De onlangs overleden Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen zei daar ooit grijnzend over: ‘Als men in Nederland roept dat het echt vijf voor twaalf is, ach dan is het hier nog niet eens zes uur!”