vrijdag 16 oktober 2009

7 tot en met 16 oktober

Burgemeester De Graaf is op 7 oktober te gast bij de familie Couvee.7 oktoberIk ben zeer gastvrij ontvangen bij de familie Couvee in het kader van mijn project "De burgemeester aan uw keukentafel".
De van oorsprong Maastrichtse familie heeft Nimweegse en zelfs Portugese buren uitgenodigd. Een levendige avond met muziek, geschiedenis, poëzie en Bourgondisch eten! (foto: fotoxtra.nl)
Burgemeester De Graaf heeft op 8 oktober 2009 een bijeenkomst met de Raad voor Levensbeschouwing en Religie in de Treveszaal.8 oktober
Op donderdagmiddag heb ik een bijeenkomst met zo’n twintig leden van de Raad voor Levensbeschouwing en Religie. Inmiddels een jaarlijkse traditie. We hebben gesproken over wat we voor elkaar kunnen betekenen (met inachtneming van de scheiding tussen Staat en Religie).Burgemeester De Graaf heeft op 9 oktober 2009 de Amerikaanse ambassadeur mevrouw Hartog Levin in Nijmegen rondgeleid.9 oktober
Vrijdagmiddag ontving ik de nieuwe Amerikaanse ambassadeur mevrouw Hartog-Levin. Ze opende de tentoonstelling 'De wereld van Katherina' in Museum Het Valkhof.
Vóór de opening heb ik haar een korte rondleiding door de stad gegeven. De ambassadeur heeft Nijmeegse wortels. De grootvader van Hartog-Levin leidde de Joodse gemeenschap in Nijmegen. Ook haar ouders woonden in Nijmegen, maar de familie vluchtte in de Tweede Wereldoorlog voor de nazi's. In de Trêveszaal van stadhuis bekeek Hartog-Levin met haar man Nijmeegse archiefstukken van de familie Hartog. Ook brachten we een bezoek aan de synagoge. (foto: Theo van Zwam)

Burgemeester De Graaf levert een bijdrage aan de module parlementaire geschiedenis en staatsinrichting bij de HAN16 oktoberVrijdagmiddag heb ik een bijdrage geleverd aan de module Parlementaire Geschiedenis en Staatsinrichting van de lerarenopleiding Geschiedenis van de HAN. De vragen van de studenten gaan vooral over D66 en de gevolgen van het populisme voor de Nederlandse politiek.


Burgemeester De Graaf ontvangt het eerste exemplaar van een boek over de geschiedenis van De Beide WeeshuizenAansluitend neem ik in het voormalige Weeshuis in de Benedenstad uit handen van mevrouw Honée - Van Zijll de Jong, voorzitter van het College van Regenten, het eerste exemplaar van een historische studie naar (de stichting) de Beide weeshuizen door de historicus A.E.M. Janssen in ontvangst. (foto: Louise Honée)
Burgemeester neemt het 1e exemplaar van de Canon van Nijmegen in ontvangstVrijdagavond nam ik van Prof. Dolly Verhoeven het eerste exemplaar in ontvangst van de Canon van Nijmegen. In de Canon staat wat iedere inwoner van Nijmegen zou moeten weten over de geschiedenis, cultuur en samenleving. In vijftig thema's wordt een gebeurtenis, persoon of ontwikkeling beschreven die belangrijk was voor de Nijmeegse geschiedenis.
De presentatie van de Canon vond plaats in de Mariënburgkapel, het nieuwe 'Huis van de Nijmeegse Geschiedenis'. Bij deze gelegenheid hield ik een korte toespraak. (foto: Theo van Zwam)