maandag 15 maart 2010

27 februari - 15 maart

Groepsfoto Gebroeders van Limburg (Times Square)27 februari – 1 maartVan 27 februari tot 1 maart was ik met een delegatie Nijmegenaren in New York. Reden van ons verblijf: de tentoonstelling van getijdenboeken met miniaturen van de Nijmeegse Gebroeders van Limburg in het Metropolitan Museum of Art en van Katherina van Kleef in de Morgan Library & Museum. Nijmeegs erfgoed op twee wereldberoemde toplocaties! Dat wilden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. De 32 Nijmegenaren in Middeleeuwse kledij die we allemaal kennen van het gebroeders van Limburg Festival, waren ook in New York een groot succes!

Op zondag 28 februari gaven de re-enactors ’s middags een demonstratie in een kapel in de middeleeuwse dependance van het Metropolitan. Een hoogleraar van het New York Fashion Institue gaf daarbij een toelichting. Het was bijzonder de figuranten nu eens niet door de straten van Nijmegen te zien lopen, maar door de gangen van The Cloisters – een nagebouwde abdij in het noorden van Manhattan. De belangstelling was groot – de bezoekers stonden rijen dik te wachten.

Die avond vond in The Morgan Library & Museum een Nijmegen Meeting plaats. Zo’n zeventig procent van de ruim 200 gasten was Amerikaans, de rest bestond uit Nederlanders die in New York wonen. Er waren onder meer journalisten, museumdirecteuren en diplomaten. Een prachtige gelegenheid voor Marijke Brouwer en Ruud Priem van Museum Het Valkhof om contacten te leggen. Ik heb tijdens een presentatie in de befaamde Gilder Lehrman Hall laten hoe in Nijmegen op basis van 2000 jaar historie ambitieus aan de toekomst wordt gewerkt.

Maandag 1 maart vertrokken we al vroeg naar Penn Street station om de trein te pakken naar Albany. Nijmegen heeft een bijzondere band met deze Amerikaanse stad, waar na de Tweede Wereldoorlog tonnen met hulpgoederen werden ingezameld en naar Nijmegen verscheept. Anno 2010 is de universiteit van Albany voor onze Radboud Universiteit een interessante samenwerkingspartner. Daarom was rector magnificus Bas Kortmann ook afgereisd naar New York. Samen met hem heb ik gesprekken gevoerd met burgemeester Jennings van Albany met veel stafleden van de State University New York (SUNY) aldaar. Ik denk dat een goede basis is gelegd waarop de universiteit weer verder kan bouwen.

Dinsdag 2 maart stond de officiële opening van de Gebroeders van Limburg-tentoonstelling in het metropolitan op het programma. Het zag er prachtig uit! Ik moest helaas al na een half uur een taxi pakken richting het vliegveld om op 3 maart (verkiezingen!) terug te zijn in Nijmegen. Op weg naar het vliegveld liet de taxichauffeur nog een keer hard Frank Sinatra uit de boxen schallen. Een olijke afsluiting van een paar bijzondere dagen.

Woensdag 3 maart
was een belangrijke dag voor de democratie: Gemeenteraadsverkiezingen! Na een paar uur slaap heb ik gestemd en ben ik naar het stadhuis gegaan om de uitslag af te wachten samen met kandidaat raadsleden en veel belangstellenden. Om half elf maakte ik de eerste uitslagen van de stembureaus bekend en rond kwart over één was de einduitslag: GroenLinks is (nipt) de grootste partij in Nijmegen. Er zijn meer dan 72.000 mensen (54,6 % van de stemgerechtigden) naar de stembus gegaan.

Nieuwe raadOp woensdag 10 maart namen we afscheid van de oude gemeenteraad. Deze raad heeft over veel grote projecten besluiten genomen zoals bijvoorbeeld: De Waalsprong, het bestemmingsplan Dukenburg en natuurlijk niet te vergeten, de Stadsbrug. Maar liefst tweeëntwintig raadsleden namen afscheid. Vier vertrekkende raadsleden mocht ik een Koninklijke onderscheiding opspelden omdat ze twaalf jaar of meer hun werk als raadslid hebben uitgevoerd. Na afloop van de besluitronde hebben we met elkaar het glas geheven.

Donderdag 11 maart is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Deze raadsleden van de oudste en mooiste stad van het land vertegenwoordigen bijna 164.000 Nijmegenaren en staan nu voor de eervolle opgave om zich de komende vier jaar volledig voor Nijmegen in te zetten. Ik wens ze daarbij veel succes en zal ze daarbij als voorzitter van harte ondersteunen. Ook heb ik de nieuwe raadsleden gewezen op hun plichten en hun onafhankelijkheid en integriteit die boven alles gaan!

Maandag 15 maart vond de eerste uitreiking van de Vrede van Nijmegen-penning plaats. De decorandus: Jacques Delors, de vroegere voorzitter van de Europese Commissie. Door de penning-uitreiking wil de gemeente samen met de Radboud Universiteit, Royal Hasking en het Ministerie van Buitenlandse Zaken het belang onderstrepen van de Vredesverdragen die in onze stad in 1678 en 1679 gesloten werden. We willen ook laten zien dat in Nijmegen nog steeds over de toekomst van Europa gedacht wordt.

De penning wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor vrede, vooruitgang en verdraagzaamheid in Europa.

Vrede van Nijmegen PenningMinister Verhagen somde in zijn speech de verdiensten van Delors op. Hij haalde Helmut Kohl aan die ooit zei dat Delors ‘de ziel van Europa’ vertegenwoordigde. En Margareth Thatcher, die Delors ‘een van de slimste mensen in de Europese politiek’ noemde.

Tijdens de eerste Vrede van Nijmegen lezing bleek dat Delors nog niets van zijn passie en scherpzinnigheid verloren heeft al moesten toehoorders even wennen aan zijn Franse Engels. Het nieuws van de penning-uitreiking aan Delors haalde dan ook uitgebreid de media, variërend van het NOS journaal, tot de Chicago Tribune en de India Times. Heel goed voor Nijmegen en een hele mooie aftrap van wat een tweejaarlijkse traditie zal worden!